Gyurcsányi retorikát alkalmaz Magyar Péter, elővette a nácikártyát

Magyar Péter szombati tüntetésén Adolf Hitler és a magyar kormány között vont párhuzamot, a zsidószervezetek sorra ítélik el a Tisza Párt elnökének megnyilvánulását. Nem a Tisza Párt elnöke az első azonban a baloldalon, aki előveszi a nácikártyát: korábban Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos is nyilatkoztak hasonlót. Sőt: a baloldali politikusok mögé sokszor a holdudvaruk és a sajtójuk is beállt.

2024. 10. 09. 5:20
Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának – mondta Magyar Péter a szombati tüntetésén, hozzátéve, hogy „a tanítványok megfogadták a mesterük tanácsát”.

Magyar Péter Gyurcsányi retorikát alkalmazott
 Nem Magyar Péter az első a baloldalon, aki előveszi a nácikártyát: korábban Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos is nyilatkoztak hasonlót (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A párhuzam kapcsán Szalai Kálmán, a zsidó civil szervezet Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Mandinernek elmondta: bár minden politikusnak nyilvánvalóan az a célja, hogy a győzelme érdekében hangzatos kijelentéseket tegyen, a nagyotmondásnak, hatásvadászatnak is van egy határa.

 

Az áldozatok emlékét is sérti Magyar Péter kijelentése

– Körülbelül ugyanaz az álláspontunk Magyar Péter tegnapi szavai kapcsán, mint tavaly Hadházy Ákos ügyében, aki kimondva-kimondatlanul is Adolf Hitlerhez hasonlította a magyar miniszterelnököt. Ez kimeríti a holokausztrelativizálás fogalmát, amelyet minden közéleti szereplő esetében elítélünk – fogalmazott Szalai Kálmán. Hozzátette:

A XX. század legvéresebb időszakát a mai korhoz hasonlítani nem csak történelmi értelemben nem felel meg a valóságnak, az áldozatok emlékét is sérti.

– Ezért Magyar Pétert mindenképpen arra figyelmeztetnénk, hogy bármiféle párhuzamot vonni és egyenlőségjelet tenni a náci rémuralom és a jelen magyar társadalma között, nem pusztán hiba, hanem az áldozatok emlékét teszi semmissé – mondta. Arról nem is beszélve – folytatta az alapítványi titkár –, hogy a Tisza Párt vezetője akkor nyúlt ehhez az eszközhöz, amikor tudvalevő, hogy az elmúlt tizennégy évben

a magyar kormány soha nem látott mértékű forráshoz juttatta a zsidó közösségeket a felvirágoztatásukra.

A portál megkereste Amit Halevit, az izraeli Likud párt parlamenti képviselőjét is, aki szerint a náci rezsimhez való bármilyen hasonlítás egyszerre rosszindulatú és érzéketlen a történelemmel, a holokauszt páratlan horrorjával szemben.

– Ha Magyar Péter akár egy órát töltött volna egy koncentrációs táborban, soha nem beszélt volna így – mondta.

 

A baloldal és a nácikártya

Fontos megjegyezni: nem ez az első alkalom, hogy a baloldal előveszi a nácikártyát. – Amit Orbán Viktor csinál, az nem szolgálja sem Európa, sem az én országom, sem az ukrán nép érdekeit. Sajnos ez Vlagyimir Putyinnak segít ebben a helyzetben, és ez helytelen – vélekedett júliusban Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor békemissziójáról.

Szerinte ez arra emlékeztet, amikor Európa vezetői különböző engedményeket tettek Adolf Hitlernek a háború elkerülése érdekében.

Hozzá hasonlóan Róna Péter, a Jobbik – Konzervatívok korábbi EP-listavezetője is hitlerezett a miniszterelnök békepolitikája kapcsán. – Nincs új a nap alatt, Hitler szerepében Putyin, Csehszlovákia szerepében Ukrajna van, a magyar kormányfő pedig az Európát fenyegető háborús agresszor szárnysegédje – vélekedett.

Idén májusban pedig Gyurcsány Ferenc nácizta le Magyarország köztársasági elnökét, majd a teljes jobboldalt.

– Semmi nincs Sulyokban, ami tiszteletet érdemel. Mentegeti náci apját, sőt annál is rosszabb. Nyilvánosan hazudik, hogy tisztára mossa a lemoshatatlan mocskot – írta Facebook-bejegyzésében. Gyurcsány attól teszi függővé, hogy a köztársasági elnök nácibarát-e, hogy azonosul-e apja úgynevezett „náci múltjával”. – Ha azonosul náci apjával, akkor mocskolja az egész jobboldalt, melyet képvisel, mocskolja a kormányfőt, aki jelölte őt – fogalmazott a DK-vezér.

 

Márki-Zay a Wehrmachtot látta

Gyurcsányhoz hasonlóan Márki-Zay Péter is a második világháború vérzivataros korszakába próbálta elkalauzolni követőit tavaly, amikor kísérletet tett a baloldal 2022-es választási vereségének kiértékelésére. A politikus nem értett egyet azzal, hogy az ellenzékben többen a mai napig a vereség okát az ellenzékben keresik.

Ez olyan, mintha az 1939 szeptemberében elindult világháborúban, amikor a Wehrmacht páncélos hadosztályai letaposták az ellenük induló lengyel lovasrohamot, akkor valaki a lengyel hadvezetés hibáit mérlegelné és elemezné utána

– vont párhuzamot a náci Németország és a Fidesz között a hódmezővásárhelyi polgármester. Folytatva a náci Németország példáját, azt mondta, hogy a lengyelek sem adták fel, amikor a németek lerohanták és elfoglalták őket, hanem ellenállást hirdettek. – Önöknek a tavalyi vereség után pontosan ez adjon erőt és mintát – tette hozzá.

Magyar Péter egyébként a szombati demonstráción azt a Hadházy Ákost is felkonferálta, akinek a 2021-es augusztus 20-i felvonulás kapcsán az jutott eszébe, hogy

Orbán Viktor és Adolf Hitler esztétikai érzéke, ízlése hasonló.

A politikus szerint ennél nagyobb baj, hogy a miniszterelnök „propagandistái és ideológusai előszeretettel tanulmányozzák a múlt századi német kollégáik munkásságát. Nem ugyanoda akarnak eljutni, de jól látszik, hogy számos propagandaelemet leszedegetnek arról a polcról is”.

nácikártya, baloldal
A baloldal mögött a holdudvar (Fotó: Mandiner)

A baloldali politikusok mögé sokszor a holdudvaruk és a sajtójuk is beállt. Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor 2015-ben, miután Orbán Viktor kormánya megépíttette a Magyarország déli határát védő kerítést, a Magyar Narancs szögesdrótból rajzolt Hitler-bajuszt a miniszterelnöknek, és ezzel a gyűlöletkeltő fotóval jelent meg a címlapon.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.