Tanácsok az ülőmunka okozta betegségek megelőzésére

Az ülőmunka egészségkárosító hatásairól nem lehet eleget beszélni. Az lenne az ideális, ha több órát töltenénk aktívan, mint amennyit ülünk, de a legtöbb esetben sajnos ez nem megvalósítható. Íme néhány tipp, hogy kiszabadulhasson az irodai szék „rabságából”.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 10. 23. 15:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy elkerüljük az ülőmunka káros hatásait, lehetőség szerint dolgozzunk állítható íróasztalnál, vagy legalább 45 percenként álljunk fel néhány percre az íróasztal mellől, és mozgassuk át a testünket! – írja a diétaésfitnesz.hu cikke.

ÁLLÍTHATÓ ÍRÓASZTAL

Ha csökkenteni szeretnénk a hosszú üléssel töltött órák egészségre gyakorolt káros hatásait, akkor oda kell figyelnünk a szabályos ülésre. Ezt pedig kezdhetjük egy állítható íróasztal beszerzésével, amelynél állva is tudunk dolgozni, de legalább beállítható a saját méreteinknek megfelelően.

TIPP: Vegyük figyelembe, hogy az állómunka-állomáshoz fokozatosan kell hozzáedződnie a testünknek. Váltogassuk gyakran pozíciónkat, az ülést és az állást, ugyanis ha egész nap csak ácsorog valaki, könnyen megfájdulhat a lába, vagy a dereka, és vissza fog térni az állandó ülőmunkához.

AKTIVITÁSMÉRŐ

Az egyik legjobb beruházás a mozgásszegény életmód és az ülőmunka esetén az aktivitásmérő csuklópánt, ami a nap 24 órájában viselhető. A legtöbb készülék figyelmeztet, ha ideje felállni egy kicsit átmozgatni magunkat, illetve számolja a nap során megtett lépéseket. Tűzzük ki célként a napi tízezer lépést, ezzel már sokat teszünk az egészségünk megőrzése érdekében. Persze ebben is követendő a fokozatosság elve, ugyanis nem kell egyik napról a másikra elérni ezt a lépésszámot: a legtöbb lépésszámláló karkötő egyéni célokat határoz meg, és fokozatosan építi fel az elérendő mozgásmennyiséget.

AMIKOR CSAK LEHET, ÁLLJUNK FEL!

Fogjuk fel az egészet egy játéknak, és keressük mindig a lehetőséget, hogy felálljunk, anélkül persze, hogy ez a munka rovására menne!

  • Amíg olvassuk az e-maileket, álljunk fel, válaszíráshoz üljünk le! Valószínű, egész nap le-fel fogunk „ugrálni”, de éppen ez lenne a cél.
  • Intézzük állva a telefonos megbeszéléseket!
  • 45 percenként álljunk fel 2 percre. Nem kell elhagynunk a munkaterületet, elég, ha felállunk.
  • Menjünk ki ebédért a boltba, vagy az menzára az ételrendelés helyett!
  • Ebéd után, ha még belefér az időbe, sétáljunk egy-kért kört a háztömb körül!
  • Ha beszélnünk kell a munkatársakkal, sétáljunk át hozzá e-mail küldése vagy telefonálás helyett!
  • Felejtsük el a liftet, használjuk a lépcsőt az irodaházban, felfelé és lefelé egyaránt!
  • Helyezzük az egyik tenyerünket az íróasztal lapjának felső oldalára, a másikat az alsóra, és próbáljuk egyszerre összenyomni a két kezünket, amíg négyig számolunk! Majd jöhet a kéztartáscsere. Ezt végezzük el pár körben, akár óránként. Nemcsak jó stresszlevezető, de a mell- és hátizmainkat is edzhetjük vele.
  • Hazaérve a munkából ahelyett, hogy leülnénk a tévé elé, inkább hallgassunk egy kis zenét és mozgassuk át a testünket, esetleg végezzünk tartásjavító gyakorlatokat! A legjobb persze, ha munka előtt, vagy után sportolunk valamit.
  • Az ülőmunka közbeni helyes testtartásról, az ülőfelület, asztalmagasság, és deréktámasz szabályairól és fontosságáról a Diéta és fitnesz oldalon kaphat több információt. Olvassa el a teljes cikket itt!

    Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Van rá megoldás: az Alexander-technika szelíd gyógymódot nyújt az agresszív fájdalomra.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.