Öt tipp az igazán feszes és formás combokért

Ki ne vágyna formás, izmos combokra? A popsi után talán ez a második legkritikusabb testrészünk – holtversenyben a hasunkkal –, amellyel elégedetlenek vagyunk. Nézzük, mit tehetünk a cél érdekében. Szalka Andrea HOT IRON master trainer tippjeit olvashatják.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 04. 21. 11:55
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük, mit tehetünk a cél érdekében az igazán feszes és formás combokért. Szalka Andrea HOT IRON master trainer tippjeit olvashatják – áll a diétaésfitnesz.hu cikkében.

1. KERESSÜK AZ OKOT

Legjellemzőbb problémaforrás a combizom felett meghúzódó felesleg, amely miatt nagyobb, renyhébb és a narancsbőrtől gödröcskés látványt nyújt a combunk. Sokszor tisztáztuk már, hogy helyi fogyás nem létezik, így a több száz ismétlésszám a combközelítő gépen nem lehet opció. Az edzés önmagában egyébként sem lesz elegendő a felesleg eltüntetéséhez, hiszen helyes étrend nélkül a comb körmérete nagyobb lesz, a legjobb szándékaink ellenére is. Pusztán a diéta sem megfelelő stratégia, mert bár lehet, hogy a fogyás hatására a comb körmérete csökken, de kellő minőségű edzés nélkül nem lesz feszes, tónusos az izom.

Fotó: Pexels

2. NE FELEDKEZZÜNK MEG A KARDIÓZÁSRÓL

A lábedzéseinket egészítsük ki biciklizéssel, tempós sétával hegymenetnek, hogy tovább fokozhassuk az élményt és az esetleges felesleg leadását. Heti 1-2 alkalomnyi kardiomunka legalább 30 percben nyugodtan jöhet.

3. RENDSZERESEN DOLGOZZUNK COMBRA

Legalább heti egy alkalommal terhelést kell kapnia az adott izomcsoportnak ahhoz, hogy fejlődjön. Ha ennél ritkább edzésinger éri, nem várhatunk nagy változást. Fontos viszont, hogy ne essünk túlzásba: ne legyen minden nap lábnap!

4. LEGYEN LÁBEDZÉS-NAP

A combizom a legnagyobb izomcsoport, amelyet szinte egész nap dolgoztatunk. Ebből következik, hogy a combizom edzése bizony komoly feladat – ezért az edzéseinket mindig külön napra tegyük! Amennyiben kezdők vagyunk, és saját testsúllyal edzenék a lábnapunkon, válasszunk ki bemelegítés után 8-10 gyakorlatot, amelyek között mindenképp szerepeljen guggolás, kitörés, felhúzás, és végezzük ezt 15-20-as ismétlésszámokkal 3-4 körben. Amikor ez már könnyedén megy, és célunk a feszesítés is, jöhetnek a rugalmas és egyéb ellenállások, súlyok. Itt már ismétlésszámban kevesebb kell, viszont ami lényeges: a terhelést szépen fokozatosan pár hetente emelnünk kell, ha a fenti kritériumnak (kellő nagyságú terhelés) meg akarunk felelni. Ez már csak azért is fontos, mert ez (lesz) a fejlődésünk egyik alapja. Kezdő, középhaladó, haladó – látszatra más-más szint. Egy dolog mégis közös: az alap mozgásminták (guggolás, kitörés) nagyon stabilak legyenek – ha lehet, edzővel sajátítsuk el a helyes kivitelezést –, és az ismétlésszám, a terhelés soha ne menjen a kivitelezés rovására!

5. ÜGYELJÜNK A BIZTONSÁGRA

Az edzést ne kezdjük el megfelelő ideig tartó és megfelelő minőségű bemelegítés nélkül! Könnyen sérül az izom, főleg ha nagy terheléssel dolgozunk, és egy combizomsérülés igencsak visszavethet bennünket nem csupán az edzéseinkben, de a mindennapi mozgásban is.

Az igazán feszes és formás combokért fogadja meg ezt az öt tanácsot, amelyről az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben kezdő futóknak adtunk tanácsot, hogy hogyan érhetik el, hogy a futás ne csak unalmas és gyötrelmes kötelező legyen. Elhatározta, hogy futni fog? Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mutatjuk, mi a titkuk. Öt tipp kezdőknek, hogy megszeressék a futást.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.