időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Nem létezik diétás varázsszer

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.09.13. 17:48 2021.09.13. 18:26
Nem létezik diétás varázsszer

Mindenki életében eljön az a pont, amikor le akar dobni magáról pár kilót, vagy akár többet is. Erre az általános igényre már egy egész iparág épült. Csodaszereknek, varázskúráknak kikiáltott termékekkel és a titkokat feltáró módszerekkel kívánják a nagy elhatározást támogatni. Mivel iparágról beszélünk, így nem nagy meglepetés, hogy a fő cél nemcsak az, hogy az ügyfelek fogyjanak és ennek örüljenek, hanem az is, hogy minél több terméket kipróbáljunk, megvásároljunk a siker reményében bízva – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Egészségesen fogyni csak egészséges módszerrel lehet. Nem veszélyes fogyasztószerekkel, önsanyargatással, egyoldalú táplálkozással, a szervezet rombolásával kell lefogyni, ami talán még a túlsúlynál is károsabb a szervezetre. A jojóeffektusról nem is beszélve, hisz jellemzően – amikor abbahagyjuk ezeket a speciális diétákat, és visszatérünk a megszokott életrendrendhez – a kilók rövid időn belül visszakúsznak a combra, a hasra és a csípőre.

Ha egészségesen, tartósan szeretnénk lefogyni, azt egészséges táplálkozással, egészséges életmóddal, kellő türelemmel, sok mozgással, s még több önuralommal, akaraterővel tehetjük meg.

Általában ezt az utóbbi kettőt fenntartani a legnehezebb, ezért nem szégyen szakértő segítségét kérni. Orvosok, dietetikusok, vendégeikre kiemelten fókuszáló személyi edzők adhatnak pszichikai és fizikai támogatást az eredményes, egészséges súlyleadáshoz, súlykontrollhoz – írja a Gyógyzóna.

Csodaszerek márpedig nincsenek

Aki azt hiszi, hogy megvesz egy doboz tablettát, bevesz napi hármat és egy hónap múlva karcsú lesz, az az önámítás mellett akár meg is mérgezheti magát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos oldalán például egy egészségre ártalmas fogyasztótea és -kapszula veszélyeire hívja fel a figyelmet. 

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének keretei között működő, fogyókúrás szereket elemző munkacsoport – melyben dr. Csupor Dezső gyógyszerész és egyben a Gyógyzóna Magazin szakértője is részt vett – az elmúlt években több olyan fogyasztószert azonosított be a hazai piacon, amelyek szibutramintartalmuk miatt egyértelműen káros hatással lehetnek a szervezetre. 

A szibutramin 

az emberek 10-30 százalékánál szédülést, szájszárazságot, álmatlanságot, magas pulzusszámot és vérnyomást, valamint hányingert, szédülést és különféle szívproblémákat idézhet elő.

 – olvashatjuk a Nébih honlapján. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A szénhidrát nem ellenség

Enni vagy nem enni? Egyáltalán mit lehet és mit érdemes, ha a hobbisportoló diétázni kezd? Rácz Gréta élelmiszermérnök beszélt röviden az oly divatos fogyókúrázás hasznos és veszélyes oldaláról.