időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Táplálkozással a vérszegénység ellen

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.09.14. 13:49 2021.09.14. 16:09
Táplálkozással a vérszegénység ellen

A vérszegénység (anémia) ma világszerte gyakori probléma, ilyenkor a vörösvértestek mennyiségi vagy minőségi hiányáról beszélünk. A Gyógyzóna cikkében annak eredtek nyomába, hogy valóban orvosolható-e a vérszegénység az egyre gyakrabban emlegetett vérképző ételek segítségével, és ha igen, mik ezek a táplálékok.

Vérszegénység több okból is felléphet

A vörösvértestek felelősek a vérben az oxigén szállításáért, ami a felszínükön található hemoglobin nevű fehérjéhez kötve történik. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvértestek száma alacsony, vagy akkor, ha a hemoglobin mennyisége kevés a vérben – tájékoztat Abonyi Orsolya táplálkozástudományi szakember. 

A vérszegénység kialakulhat még csontvelőprobléma miatt, ám gondot jelenthet a nem megfelelő B12- vagy folsavbevitel is. Vashiányos anémia esetén pedig nem tud elegendő hemoglobin képződni – teszi hozzá a szakember. Ezenkívül okozhat még vérképzési zavart akár vesebetegség is.

Elsőként azt kell tisztázni, hogy melyik probléma áll a vérképzés zavarának hátterében, a kezelést és a dietoterápiát ennek megfelelően lehet csak kialakítani.

Kifejezetten vérképző ételek nincsenek, de az tény, hogy a magas vas-, folsav- és B12-vitamin-tartalmú ételek mind-mind hozzájárulhatnak a vérszegénység problémájának enyhítéséhez

– mondta Abonyi Orsolya.

Van, ami segíti a felszívódást

Segítő tényezőként kell megemlíteni a folsavbevitelt, ezt a zöld leveles zöldségek és a spárga tartalmazza nagyobb mennyiségben.

Fogamzóképes, terhességet tervező vagy már állapotos kismamáknak mindenképpen szeretném ajánlani a szerves folsav, azaz a folát fogyasztását. Ezenkívül lényeges állati eredetű vagy B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek bevitele is.

– tette hozzá a dietetikus.

A vasbevitellel egyidejűleg fontos az annak felszívódását segítő C-vitamin szervezetbe juttatása is. Ez megvalósulhat úgy is, hogy a reggeli májkrémes szendvicset egy pohár frissen facsart narancslével fogyasztjuk el.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels