Fejkörzés – csináljuk vagy ne csináljuk?

Van testnevelő tanár, aki a teljes fejkörzésre esküszik, a lényeg, hogy figyelmesen, lassan, nyitott szemmel végezzük. Van olyan edző, aki szigorúan csak az előre körzést engedi és van olyan szakember, aki kategorikusan tiltja a fej körbe mozgatását. Nehéz kiigazodni, mi a valóban helyes, mi az, ami árt és jó lenne választ kapni a miértekre is – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 29. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyógyzóna Hegedűs-Végh Zsófia gyógytornászt, a ZsóFizió Mozgásközpont vezetőjét kérdezte a fejkörzéssel kapcsolatos mítoszok tisztázása érdekében.

A nyaki gerinc érzékeny

A nyaki gerinc természetes mozgásai közé tartozik ugyan a forgó (rotatios) mozgás és az előre-hátra döntés (flexio-extensio) is, azonban a kettő összekötése, ami a teljes fejkörzést adja, már okozhat gondokat a nyaki gerincben

– tájékoztat a gyógytornász. A nyaki gerincünk mozgékonysága lévén jellemzően sérülékenyebb. A kor előrehaladtával fokozódik a csigolyák kopása is:

Ez egy természetes folyamat, viszont a sok szélsőséges terhelés miatt – úgy mint az okoskütyük órákig való nyomkodása lehajtott fejjel – a mai kor emberénél a nyakigerinc-bántalmak egyre hamarabb jelentkeznek

– tette hozzá a szakember.

Szédülést, ájulást is okozhat

A nyaki gerincnél igen fontos idegek, erek találhatók, melyek a fej hátradöntésekor illetve hátra körzéskor nyomás alá kerülhetnek. Ez okozhat szédülést, rosszullétet, idegbecsípődést, szélsőséges esetben akár ájulást is. Ezért nem ajánlott gyakoroltatni ezeket a mozgásokat 

– hangsúlyozza Hegedűs-Végh Zsófia.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.