Miért a kislányok vannak oda jobban a lovakért, mint a fiúk?

A kérdés Diana S. Fleischman evolúciós pszichológust is foglalkoztatta, ugyanis amíg a lovakért hosszú évtizedekig férfiak feleltek, hiszen ők közlekedtek rajtuk, háborúba mentek velük, ahogy ők voltak az állatok tulajdonosai, gondozói is, addig mostanra kutatások szerint az amerikai és nagy-Britanniai lótulajdonosok kilencven százaléka nő. Fleischman szerint azért, mert a nők mélyen és zsigerien vonzódnak az állatokhoz – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 16. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lovak gondozása magára az életre készít fel

Fleischman szerint azokat a szabadidős tevékenységeket érezzük kielégítőnek és jutalmazó hatásúnak, amelyek valami olyan készségfejlesztéshez járulnak hozzá, ami adaptív, vagyis a túlélésünket segíti. A lovak irányításával a lányok azon készségeiket erősítik, melyek a partnerük megszerzéséhez és a gyerekeik neveléséhez kellenek majd.

A nőknek pszichológiai befolyásolási képességre van szükségük

A férfiak fizikai ereje nagyobb, mint a nőké, ez az erőfölény pedig lehetővé teszi számukra, hogy akaratukat másokon keresztül érvényesítsék. A nők ezzel szemben leginkább úgy tudnak hatást gyakorolni, hogy befolyásolnak másokat. A történelem során sokszor a legnagyobb veszélyt a fizikai fenyegetés jelentette, és mivel a nők kisebbek, fizikailag gyengébbek, ezért fontos volt, hogy maguk mellett tudjanak erős férfiakat. Ehhez pszichológiai befolyásolási képességre volt szükség.

Fleischman szerint a lovak ennek a pszichológiai befolyásolási képességnek a szuperingerei. Nagyok, erősek és gyorsak, de nem könnyű velük kapcsolatot teremteni, nehezen idomíthatók. Nem tudományos kísérlet, de lóhoz értők állítják, hogy a nők és a férfiak másképp bánnak a lovakkal: a nők ösztönösen érzik, hogy fizikai erővel semmit sem érhetnek el.

A lovakat betörik, ugye? A nők nem, vagy nem pont úgy

A nők nem betörik a lovakat, vagyis nem fizikai erőt vagy büntetést, hanem úgynevezett gyengéd betörést (gentling) alkalmaznak, vagyis magas szintű tréneri készségeikkel elérik, hogy az állat teljesítse kérésüket. A kutatók szerint ez a non-verbális kommunikáció (a jutalmazó és büntető gesztusok megértetése a lovakkal) megfelel annak, amit a nők később majd a partnerükkel, illetve a gyereknevelésnél is alkalmazni fognak. A kislányoknak ez egy nehezebb, de mindenképp megtérülő tanulási folyamat kapcsolatkezelési készségeik gyakorlására.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.