Miért hasznos a napirend kialakítása?

Ha úgy érezzük, mindig versenyt futunk az idővel, akkor érdemes kialakítanunk egy megfelelő napirendet, amivel egészségesebb életmódot folytathatunk – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 04. 13:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokott struktúrák alatt az emberek általában jobban teljesítenek a mindennapokban. Gyerekként az életünk nagy részét előre megszabott keretek között éltük: ugyanabban az időben feküdtünk le, keltünk fel, mentünk iskolába, esetleg edzésre, majd érkeztünk haza. Napirendünket kialakították számunkra.

Felnőttként azonban már saját magunkról kell gondoskodnunk.

A nagyobb fokú szabadság hatására sokak elhanyagolják a jól megszokott rutint, és lehet, hogy a biztos struktúra hiánya stresszt és szorongást kelt. Ha nem látjuk át a napi teendőinket, könnyen túlterheltnek vagy összezavarodottnak érezhetjük magunkat, de az is megeshet, hogy az ütemterv hiányában nem végzünk el annyi dolgot, amennyit kellett volna. A spotán típusú emberek számára is jól jöhet némi struktúráltság, személyiségük tiszteletben tartása mellett.

Ha ezeket rendszeresen tapasztaljuk magunkon, lehetséges, hogy nem rendelkezünk jól működő rutinnal:

  • általános feszültség: a megtervezett napirend hiánya gyakran állandó aggodalmat okozhat, hiszen nem látjuk át, mit kell csinálnunk és mikor
  • a teendők halogatása: ha nem osztjuk be előre a teendőinket és adunk nekik időkeretet, könnyű lesz halogatni azokat, amelyeket nem szeretnénk elvégezni, és „kicsúszhat a kezünkből” az idő.
  • rossz alvás: ha úgy érezzük, még megannyi dolgunk lenne, amit meg kéne csinálni, és ezeket nem osztottuk be előre egy tervbe, lehetséges, hogy még késő este is csak a kötelezettségeink után fogsz kapkodni. Az elalvás sem megy olyan könnyen, ha azon jár az agyunk, mi mindent kellene még megtennünk.
  • testmozgás elhanyagolása: a napi tervezés előnye, hogy be tudunk magunknak iktatni időt a testünk megmozgatására. Ha nem tervezzük meg előre a napunkat, könnyen elhanyagolhatjuk azokat a terveket, amelyek nem tűnnek sürgősnek.

A napirend kialakításának számtalan előnye van az egészségre nézve. Az előre tervezés segítségével átláthatjuk teendőink mennyiségét és sorrendet is állíthatunk fontosság szerint, ezért nem leszünk egyfolytában feszültek amiatt, hogy mennyi feladatunk van.

Az ideális rutinban a munka mellett be tudunk tervezni időt a hobbijainkra, a testmozgásra, az egészséges étkezésre és a pihenésre is.

Az alvás minőségére is jó hatással van. Ha általában ugyanabban az időben alszunk el és kelünk fel, akkor egy idő után elérhetjük, hogy az alvás közeledtével automatikusan fáradni kezdünk, és a felkelésnél sem fog bennünket az ébresztőóra a legmélyebb álmunkból kiszakítani.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.