Kávéfüggőségünk miatt vagy a hatása miatt fogyasztunk kávét?

A reggeli kávé fogyasztási rituálé számos embernek ott szerepel a napindító tevékenységei között. Azonban, ha azt tekintjük mennyire elterjedt szokásról van szó, felmerül a kérdés, hogy valóban minden reggel olyan fáradtak vagyunk, hogy szükségünk legyen egy dózis koffeinre a szervezetünkben vagy csupán a kávéfüggőségünk uralkodott el felettünk? Erre keres választ egy új kutatás.

Forrás: Mashed.com2022. 08. 15. 15:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi fél és három csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is. A budapesti és a londoni egyetem eredményei a közelmúltban láttak napvilágot a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban – tájékoztatott korábban a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága.

Ötből négy tengerentúli állampolgár vallja meggyőződéssel, hogy kávéfogyasztása nem csupán egy berögzült szokás, hanem elengedhetetlen a napuk jó és kellemes indulásához (Fotó: Pexels)

A vizsgálatokból kiderült, hogy az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét – idézi a tájékoztató Simon Juditot, a tanulmány első szerzőjét, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatóját.

Az MRI-vizsgálatok során azt értékeltük, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak van-e valamilyen hatása a szív struktúrájára és működésére

 – idézi a tájékoztató Maurovich-Horvat Pált, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatóját, a kutatás egyik vezetőjét, aki kiemelte: 

azt találták, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat

– derült ki a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredményéből a közelmúltban.

Fáradtság vagy kávéfüggőség?

A Study Finds által közölt kimutatás szerint ötből négy tengerentúli állampolgár vallja meggyőződéssel, hogy kávéfogyasztása nem csupán egy berögzült szokás, hanem elengedhetetlen a napuk jó és kellemes indulásához. Ezzel ellentétben a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya viszont ennek a szöges ellentétét tűnik bizonyítani – olvasható a Mashed.com cikkében.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatása azt mutatta ki, hogy bár a válaszadók kávéfogyasztásukat a fáradtságuknak és élettani szükségszerűségnek tulajdonították, állításaikkal ellentétben akkor is hajlamosak voltak koffeines italokat fogyasztani, amikor egyáltalán nem voltak fáradtak.

A kávéfüggőség sokaknál csak egy kellemesnek ígérkező szokásként indul (Fotó: Pexels)

A koffein függőség hátrányairól

 Ezek alapján a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a puszta megszokáson alapuló kávéfüggőség ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a fizikai fáradtság, amikor az alanyok kávéfogyasztása kerül szóba.

A kávéfogyasztó populáció megszokásaira vonatkozó legújabb kutatás tehát kimutatta, hogy sokan mégiscsak különösebb gondolkozás és fiziológiai szükségszerűség hiányában, rutin jelleggel fogyasztják a kávét - ez a fajta ismétlődő cselekvés, pedig nem más, mint  a megszokás definíciója.

A rendszeres kávé fogyasztásnak köszönhetően kialakuló koffein függőségnek több olyan járulékos mellékhatása van, amelyeket kevesen ismernek.

Növeli a csontritkulás kockázatát

Tény, hogy a koffein fogyasztás, hosszútávon pedig a kávéfüggőség növeli a vizelettel történő kalciumürítést – a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. A legújabb eredmények szerint azonban ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén lehet, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.

Növelheti a vérnyomást

A legfrissebb álláspontok szerint a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem növeli a koleszterinszintet, és nem okoz szívritmuszavart sem. Koffeinre érzékenyekben azonban kávézás után enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.

Ráncosabbak vagyunk tőle

A kávé vízhajtó hatású, a dehidratáció pedig káros hatással van többek között a bőrre. Ezért ha kávézunk, figyeljünk fokozottan a folyadékfogyasztásra.

Súlygyarapodást idézhet elő

A kávé jelentős vércukorszint-ingadozást idézhet elő, ami édesség iránti erős vágyat eredményezhet. De a kávézás kulturálisan egyébként is kötődik a süteményfogyasztáshoz, ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásba.

Vegyszereket tartalmaz

Kevesen tudják, de a monokultúrás gazdaságok közül a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növényvédőszer.

Ezért, bár drágább, érdemesebb biokávét választani. A koffeinmentes kávék esetében a koffeint különböző vegyszeres kezelésekkel lehet a kávébabból eltávolítani, és az alkalmazott oldószer kis mennyiségben a végtermékeben is megmarad.

Borítókép: Illusztráció. A kávéfüggőség sok esetben egyszerű megszokásból alakul ki (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.