Mennyi mozgással lehet ellensúlyozni az ülőmunkát?

Az új kutatások szerint érdemes kicsiben kezdeni.

Forrás: Origo.hu2022. 11. 19. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk, hogy nem tesz jót nekünk, ha sok időt ülve töltünk, de vajon mennyi mozgásra van szükségünk az egész napos ülés negatív egészségügyi hatásai ellen? Az új kutatások szerint körülbelül napi 30-40 perc intenzív mozgás szükséges – olvasható az Origo cikkében.

Kilenc korábbi tanulmány elemzését végezték el

A British Journal of Sports Medicine tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint napi 40 perc „közepestől erőteljes intenzitású fizikai tevékenység" nagyjából megfelelő mennyiség ahhoz, hogy kiegyensúlyozzon egy mintegy tízórás egy helyben ülést.

A tudósok szerint azonban bármilyen mennyiségű testmozgás vagy akár csak felállás is segíthet bizonyos mértékig.

A szakemberek kilenc korábbi tanulmány elemzését végezték el, összesen négy különböző ország 44 370 résztvevőjét bevonva a kutatásba, akik valamilyen fitneszkövető eszközt viseltek. Az analízis során azt találták, hogy a mozgásszegény életmódot folytatók halálozási kockázata a közepestől az erőteljesig terjedő intenzitású fizikai tevékenységgel töltött idő csökkenésével nőtt.

Azoknál az aktív egyéneknél, akik körülbelül 30-40 percnyi közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitást végeznek, a sok ülőmunka és a halálozási kockázat közötti összefüggés nem különbözik szignifikánsan az alacsony ülőidővel rendelkezőkétől

– magyarázták a kutatók közleményükben, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Más szóval, néhány észszerűen intenzív tevékenység, köztük a kerékpározás, tempós séta vagy a kertészkedés olyan szintre csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát, mint ha nem végeznénk ülőmunkát.

Érdemes kicsiben kezdeni

A most végzett kutatásnak az az előnye, hogy viszonylag objektív, hordható eszközökből származó adatokra támaszkodott, nem pedig a résztvevők által saját maguk által közölt adatokra. A tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fizikai aktivitásra és az ülő viselkedésre vonatkozó globális iránymutatásainak kiadása mellett jelent meg.

Ahogy ezek az irányelvek hangsúlyozzák, minden fizikai tevékenység számít, és annak bármilyen mennyisége jobb, mint a semmi 

– mutatott rá Emmanuel Stamatakis, a fizikai aktivitás és a népesség-egészségügy kutatója, az ausztráliai Sydney Egyetem munkatársa. 

Az emberek továbbra is megvédhetik egészségüket és ellensúlyozhatják a fizikai inaktivitás káros hatásait.

A fitneszkövető eszközökre alapuló kutatás nagyjából összhangban van a WHO irányelveivel, amelyek hetente 150–300 perc közepes intenzitású vagy 75–150 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitást javasolnak az ülő testhelyzet ellensúlyozására.

A lift helyett a lépcsőn felsétálás, a gyerekekkel és háziállatokkal való játék, a jóga vagy a tánc, a házimunkák elvégzése, a séta és a kerékpározás mind az emberek aktívabbá tételének módja. A kutatók szerint tehát „érdemes kicsiben kezdeni".

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.