Az üzemanyagárak egyhavi kétszázalékos csökkenése és bázishatás áll a szeptemberi 6,6 százalékos 12 havi infláció októberre 6,0 százalékra történő változása mögött – mondta Minary Borbála, a KSH osztályvezetője. Londoni elemzők hétfőn lassulást, 6,1-6,3 százalékos éves adatot jósoltak.
Az idén az első tíz hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció szezonálisan kiigazított mértéke a szeptemberi 5,3 százalékról 5,1 százalékra lassult éves összevetésben, egy hónap alatt a mutató 0,1 százalékkal nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi áremelkedés 6,2 százalék volt, egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedett.
Élelmiszerek, szeszes italok, dohányáruk
Az MNB prognózisa szerint az idén 5,8 százalékkal, jövőre 5 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.
A kormány prognózisa szerint az infláció az idei 5,8 százalékról 5,2 százalék közelébe tud csökkenni 2013-ra.
A Magyar Nemzeti Bank további óvatos, az inflációs nyomást nem fokozó alapkamat-csökkentésekkel tudná kimozdítani a recesszióból a magyar gazdaságot – nyilatkozta a jegybank monetáris tanácsának két külső tagja, Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc a Dow Jones hírügynökségnek adott közös interjúban hétfőn.
Magyarországon az alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5 százalék között van, ez az a szint, amely ugyanannyira támogatja a növekedést, mint amennyire kordában tartja az inflációt – mondta Gerhardt Ferenc a Bloomberg üzleti hírportálnak.
Az élelmiszerek, a szeszes italok, a dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve, és a ruházkodási cikkek árai is csak kismértékben emelkedtek – emeli ki a KSH gyorstájékoztatója.
Egy hónap alatt – 2012. szeptemberhez viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak. Árnövekedés következett be az étolaj (6,9 százalék), a liszt (4,3 százalék), a tej (2,3 százalék), a baromfihús és a tojás (2,1-2,1 százalék), valamint a sertéshús (2 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs (0,9 százalék) esetében.