időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Londoni elemzők: túlzott az új MNB-elnök körüli idegeskedés

2013.02.25. 21:00

Valószínűleg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sem okozna intézkedéseivel negatív piaci meglepetéseket – vélik a Morgan Stanley munkatársai.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja a minap Budapesten tett tájékozódó látogatást, és találkozott jegybanki illetékesekkel, magánszektorbeli közgazdászokkal, valamint helyi bankok és pénzügyi hatóságok képviselőivel.

A cég szerint a nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki kinevezése negatív piaci reakciót eredményezhet, az azonban a Morgan Stanley londoni elemzőinek benyomásai alapján valószínűtlen, hogy Matolcsy György kellemetlen meglepetéseket okozna a piaci szereplőknek, „legalábbis megbízatása korai szakaszában”.

A cég szakértői közölték: budapesti tárgyalásaik arra vallanak, hogy az MNB-elnöki kinevezést kísérő idegeskedés eltúlzott. A Morgan Stanley elemzői hétfői londoni beszámolójuk szerint áttekintették budapesti tárgyalásaikon azokat az eszközöket, amelyekkel az MNB a gazdaságot támogathatná, és a legvalószínűbb lehetőségnek a gazdaságba juttatott hitelmennyiség növelésének ösztönzése tűnik.

 

 

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanakkor piaci szempontból sokkal károsabb lenne, ha az MNB egyértelműen olyan jelzéseket kezdene adni, hogy gyengébb forintot pártolna a növekedés ösztönzése végett. A cég szakértői ugyanakkor hétfői beszámolójukban közölték, hogy ezt a forgatókönyvet alacsony valószínűségűnek tartják, tekintettel arra, hogy a háztartások devizaalapú hitelállománya a hazai összterméknek (GDP) még mindig a 14 százalékát teszi ki, és ebben a helyzetben kétséges, hogy a magyar döntéshozók forintgyengítést célzó stratégiára törekednének. A Morgan Stanley londoni elemzői a jegybanki kamatpolitikában sem várnak érdemi változást, mivel véleményük szerint már most is a monetáris tanács enyhítésre hajló külső tagjainak kezében van a tényleges döntéshozatal.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar jegybank stresszhelyzeti tesztjei arra utalnak, hogy a 310 forint/eurós árfolyam körül lehet az a küszöb, amely már megállítaná az MNB jelenlegi monetáris enyhítési ciklusát. A JP Morgan londoni elemzői a vártnál gyengébb tavalyi negyedik negyedévi magyar GDP-becslés nyomán felülvizsgálták az MNB kamatpályájára adott prognózisukat, közölve: most már 4,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak 2013 közepére. Ez 0,50 százalékponttal alacsonyabb kamatszint a ház korábbi előrejelzésénél.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.