időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az ötödik legjobban teljesítő állam lett hazánk

KG
2013.07.17. 15:07

Hazánk jelentős mértékben javított országkockázati megítélésén: a vonatkozó listán bekerült a legjobb öt állam közé.

Az S&P Capital IQ szerdán ismertetett második negyedévi országkockázati listája kimutatja, hogy Magyarország szuverén CDS-középárfolyama – a nagy kelet-európai gazdaságok, főleg Oroszország és Ukrajna CDS-folyamataihoz képest ellenkező irányban mozogva – 17,5 százalékkal csökkent a júniussal zárult három hónapban. A cég részletezi is a legjobban teljesítő – azaz a legnagyobb arányban javító – országok CDS-árazásainak alakulását. Ezen a listán Magyarország 17,5 százalékos kockázatjavulásával az ötödik helyen áll az Egyesült Államok (27 százalék), Svájc (24,9 százalék), Argentína (22,8 százalék) és Finnország (21,8 százalék) négyese mögött.

Magyarország a cég új törlesztéskockázati listáján a 18. helyen szerepel, és a kimutatás szerint kevésbé kockázatos államadós, mint például az euróövezeti tag Szlovénia. Magyarország először 2010 utolsó negyedévében szerepelt – akkori CDS-árazása alapján – a tíz legkockázatosabb szuverén adós külön listáján, amelyről a tavalyelőtti első negyedéves összesítésben lekerült, majd a tavalyelőtti harmadik negyedévi összesítésben visszakerült.

A tavalyi első negyedéves adóskockázati listán is még ebben a csoportban volt, a tavalyi második negyedévi összeállításban azonban Magyarország már nem szerepelt a legkockázatosabb tíz szuverén adós között, a szerdán ismertetett idei második negyedévi listán pedig még távolabb került ettől a mezőnytől.

Az S&P Capital IQ szerdai kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a júniusi utolsó kereskedési napon 317,44 bázispont volt. A magyar CDS-árazás azonban a második negyedév vége óta is tovább csökkent. Az S&P Capital IQ szakelemzőinek adatai szerint a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama 288 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni kereskedésben.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport szerdán Londonban bemutatott új listáján változatlanul Argentína áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van az eurógazdaságok közül Ciprus, Görögország és Portugália. Ezek az eurótagállamok Argentína mellett olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Egyiptom, Libanon és Irak. Argentína után Ciprus a világ második legrizikósabb államadósa a kimutatás szerint.

A legbiztonságosabb szuverén adósok tízes mezőnyében a közép-európai EU-gazdaságok közül most először szerepel Csehország. A cég az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) júniusi utolsó árazásai, és az ennek alapján számolt, halmozott távlati törlesztésleállási rizikó (CPD) alapján dolgozta ki a vizsgált országok kockázati sorrendjét.

E mérőszámok alapján Ciprus messze a legkockázatosabb szuverén adós az euróövezeten belül, most már sokkal rizikósabb az évek óta súlyos adósságválsággal és recesszióval küszködő Görögországnál is. Ciprus az új kockázati lista összeállításához figyelembe vett júniusi utolsó zárás alapján 1245 bázispontos CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tíz államadós csoportjának második helyén. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió euró névértékű ciprusi államkötvényre több mint 1,2 millió euróért kínáltak törlesztéskockázati biztosítási tranzakciókat a befektetőknek a londoni piacon a lista összeállításának idején.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint a június végi ciprusi CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac csaknem kétharmados halmozott valószínűséggel árazza Ciprus mint államadós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban.

A második negyedéves lista szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, utána Svédország, Finnország, az Egyesült Államok és Svájc következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Dánia, Németország, Ausztria, és az elit klub új tagjaiként Nagy-Britannia és Csehország.

Július elején javították a magyar befektetések súlyozására adott ajánlásukat londoni pénzügyi elemzők, egyebek mellett a javuló közfinanszírozási helyzettel és a továbbra is kiszámítható monetáris politikával indokolva az átértékelést. A JP Morgan londoni befektetési és elemző részlege május végén közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex modellportfóliójának átegyensúlyozása keretében felülsúlyozásra módosította a magyar befektetésekre szóló ajánlását az addig érvényben volt piaci súlyozási ajánlásról.

 

Az első három hónap erős teljesítménye alapján az idei év egészében növekedés várható a magyar gazdaságban annak ellenére, hogy az árvíz valamelyest visszavetheti a mezőgazdasági termelést – jósolták jelentősen feljavított június közepi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.