Megtolják a sertéságazat szekerét

A sertéshús áfájának mérséklésével munkahelyeket védenek meg, és a feketegazdaságot is visszaszoríthatják.

Werkner Anita
2013. 11. 08. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságban van a magyar sertéstenyésztés – fújt riadót még 2012-ben a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A szervezet ezzel természetesen nem közölt túl nagy újdonságot, 2012 nyarára azonban 3 millió alá csökkent a sertésállomány – ilyen kevés sertés utoljára a második világháború alatt volt Magyarországon.

A gondot egyebek között az igen magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási ár okozta. Ehhez járult még hozzá, hogy az unió jelentős sertés-előállítói – mint például Dánia és Hollandia – is Európában próbáltak szabadulni a feleslegtől. Ráadásul a külföldi versenytársakat nem terhelték a magyarországihoz hasonló áfaterhek, így könnyebben tudtak betörni a magyar piacra.

Az áfacsökkentéstől – a gazdaság kifehérítése mellett – azt várják, hogy hazai sertéshús majd fel tudja venni a versenyt az importtermékkel. Fazekas Sándor már korábban is jelezte, az adómérséklés a termelők és a feldolgozók finanszírozási helyzete szempontjából igen fontos, mivel a külföldi versenytársaknál nincsenek ilyen áfaterhek.

Az utóbbi időben sertéstartással foglalkozó egyéni gazdaságok és az ágazatban dolgozó gazdasági szervezetek száma is lecsökkent, az utóbbiak száma jelenleg épphogy meghaladja az ötszázat – tudatta előterjesztésében a Vidékfejlesztési Minisztérium még 2012-ben. Ennek fényében nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a Kossuth Rádióban, hogy a november 7-én bejelentett mérséklés célja elsősorban a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyeinek megőrzése, bár járulékosan a fogyasztói ár is csökkenhet.

Az élő- és félsertés áfakulcsának csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv része – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A szaktárca alaptalan vádaskodásnak tartja a szocialista bírálatokat, főleg olyanokét – fogalmaz a közlemény –, akik a magyar húsipart a feketegazdaság melegágyává tették. A közleményben hozzáteszik: az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentése a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről továbbra is kiemelt cél, a munka tehát itt nem fejeződött be, hanem a sertéságazati tapasztalatok vizsgálatával folytatódik, további termékkörök és ágazatok bevonásának lehetőségét szem előtt tartva.

Az áfa mérséklésének másik hozadéka a feketegazdaság visszaszorulása lehet. A sertéságazatban jelenleg 30-40 százalékos a feketegazdaság aránya. Az adó öt százalékra csökkentésétől azt várja a kabinet, hogy így nem éri meg majd csalni az élő sertéssel és a tőkehússal – mondta a kormányfő.

A sertéságazat rendbetétele érdekében már eddig is számos lépést tett a kormány, például elfogadták a sertésstratégiát, melynek értelmében 2020-ig a kétszeresére növelik a jelenlegi hárommilliós állatállományt, illetve 2,6 milliárd forintot fordítanak az ágazat helyzetének javítására. A sertésállomány növelése húszezer új munkahely létrejöttét is segíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.