Megtolják a sertéságazat szekerét

A sertéshús áfájának mérséklésével munkahelyeket védenek meg, és a feketegazdaságot is visszaszoríthatják.

Werkner Anita
2013. 11. 08. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságban van a magyar sertéstenyésztés – fújt riadót még 2012-ben a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A szervezet ezzel természetesen nem közölt túl nagy újdonságot, 2012 nyarára azonban 3 millió alá csökkent a sertésállomány – ilyen kevés sertés utoljára a második világháború alatt volt Magyarországon.

A gondot egyebek között az igen magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási ár okozta. Ehhez járult még hozzá, hogy az unió jelentős sertés-előállítói – mint például Dánia és Hollandia – is Európában próbáltak szabadulni a feleslegtől. Ráadásul a külföldi versenytársakat nem terhelték a magyarországihoz hasonló áfaterhek, így könnyebben tudtak betörni a magyar piacra.

Az áfacsökkentéstől – a gazdaság kifehérítése mellett – azt várják, hogy hazai sertéshús majd fel tudja venni a versenyt az importtermékkel. Fazekas Sándor már korábban is jelezte, az adómérséklés a termelők és a feldolgozók finanszírozási helyzete szempontjából igen fontos, mivel a külföldi versenytársaknál nincsenek ilyen áfaterhek.

Az utóbbi időben sertéstartással foglalkozó egyéni gazdaságok és az ágazatban dolgozó gazdasági szervezetek száma is lecsökkent, az utóbbiak száma jelenleg épphogy meghaladja az ötszázat – tudatta előterjesztésében a Vidékfejlesztési Minisztérium még 2012-ben. Ennek fényében nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a Kossuth Rádióban, hogy a november 7-én bejelentett mérséklés célja elsősorban a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyeinek megőrzése, bár járulékosan a fogyasztói ár is csökkenhet.

Az élő- és félsertés áfakulcsának csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv része – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A szaktárca alaptalan vádaskodásnak tartja a szocialista bírálatokat, főleg olyanokét – fogalmaz a közlemény –, akik a magyar húsipart a feketegazdaság melegágyává tették. A közleményben hozzáteszik: az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentése a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről továbbra is kiemelt cél, a munka tehát itt nem fejeződött be, hanem a sertéságazati tapasztalatok vizsgálatával folytatódik, további termékkörök és ágazatok bevonásának lehetőségét szem előtt tartva.

Az áfa mérséklésének másik hozadéka a feketegazdaság visszaszorulása lehet. A sertéságazatban jelenleg 30-40 százalékos a feketegazdaság aránya. Az adó öt százalékra csökkentésétől azt várja a kabinet, hogy így nem éri meg majd csalni az élő sertéssel és a tőkehússal – mondta a kormányfő.

A sertéságazat rendbetétele érdekében már eddig is számos lépést tett a kormány, például elfogadták a sertésstratégiát, melynek értelmében 2020-ig a kétszeresére növelik a jelenlegi hárommilliós állatállományt, illetve 2,6 milliárd forintot fordítanak az ágazat helyzetének javítására. A sertésállomány növelése húszezer új munkahely létrejöttét is segíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.