időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Óriási többlettel zárt a külkereskedelem

TK
2013.12.09. 09:30

Októberben a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót, a behozatalé 6,9 milliárd eurót tett ki. Az elemzők várakozását is felülmúlta ez az adat.

2013. októberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2276 milliárd forin­tot), a behozatalé 6,9 milliárd eurót (2046 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év tizedik hónapjában 781 millió euró (230 milliárd forint) volt. Az elemzők ezzel szemben csak 700 millió eurós többletet vártak. Az októberi kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le hazánk – írja a Központi Statisztikai Hivatal.

 

2013. január–októberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 68,6 milliárd euró (20 322 mil­liárd forint), a behozatalé 62,4 milliárd euró (18 481 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euró­ban számított értéke közel azonos mértékben, 2,0 és 1,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 231 millió euróval volt több, mint a 2012. január–októberi időszakban – zárul a KSH jelentése.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. szenior elemzője szerint a várakozásokat jóval felülmúlta, hogy 781,4 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben, ami 164 millió euró javulás az egy évvel ezelőtti 617,2 millió euróhoz képest. A külkereskedelmi mérleg kedvező alakulásában a cserearányok javulása is szerepet játszhatott, mivel egyes információk szerint a gáz importára szeptembertől csökkent.

A hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nőtt a német külkereskedelemhez képest, a német export egy év alatt mindössze 0,6 százalékkal nőtt, azonban az import 1,6 százalékkal csökkent októberben. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúraindikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására az idén a többlet meghaladhatja a 7 milliárd eurót. A szufficit jövőre kismértékben tovább emelkedhet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, ezért 2014-ben 7,4 milliárd eurónyi többlet várható – írta elemzésében Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg októberi többlete továbbra is jelentős, a 781 millió euró már magasnak mondható. Az elemző szerint pozitív tendencia, hogy az export még mindig gyorsul. Ez előrevetíti, hogy az exportra termelés alapján várhatóan jó lesz a negyedik negyedéves GDP-adat – fejtette ki Németh Dávid, aki szerint az idén az éves külkereskedelmi egyenleg mindenképpen jobb lesz a tavalyi 6,65 milliárd eurónál.

Úgy vélte, idén az export az utolsó két hónapban a múlt évinél jobban fog teljesíteni, tavaly ugyanis év végi leállások voltak az autóiparban és más ágazatokban. A vezető elemző szerint a GDP arányában akár 8 százalékos is lehet az idei külkereskedelmi többlet.

A kiskereskedelmi forgalom fél éve nem látott mértékű növekedésén túl az elmúlt időszak kiemelkedő eredményei közé tartozik a külkereskedelmi forgalom folyamatos élénkülése, a beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság – emlékeztet az NGM.

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint fél százalék alá süllyedhet az idei év végére az éves összevetésű infláció Magyarországon. Hazánkban növekedési fordulat ment végbe, amit a GDP-bővülés háromnegyed éves adata is bizonyít Varga Mihály szerint. A miniszter egy előadáson beszélt arról is, hogy az eurózónához való csatlakozás még messzebb van, de a növekedési hitelprogram jótékony hatásai már érződnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.