Beruházásokra fordítják az MNB pénzét

Már 50 milliárd forint összegű új szerződést kötöttek a növekedési hitelprogram második szakaszában.

KG
2014. 02. 27. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB csütörtökön publikálta a Hitelezési folyamatok című elemzésének 2014. februári kiadványát. A kiadványról tartott tájékoztatón Vonnák Balázs, az MNB igazgatója elmondta: a jegybank szakértői szerint a növekedési hitelprogramban az idei második negyedévtől várható élénkülés. Az MNB-ben arra számítanak, hogy a második szakaszban meghirdetett 500 milliárd forint hitel „el fog menni” – tette hozzá.

Február 21-ig a növekedési hitelprogramban részt vevő bankok mintegy 50 milliárd forintnyi szerződésről szolgáltattak adatokat a jegybanknak, ami 1292 vállalkozáshoz kapcsolódóan 1497 hitelügyletet jelent.

Vonnák Balázs elmondta: a növekedési hitelprogram igénybevételében inkább 2014 második negyedévétől várható felívelés, így a hitelfelvételek nagyobb részére 2014 második félévében kerülhet sor, ami az uniós támogatásokból befolyó összegek nyárra várható megismerése mellett a beruházásokat általában is jellemző szezonalitásnak tudható be.

A jegybanki elemzésből kiderül: az eddig leszerződött összeg döntő részét, összesen 49,2 milliárd forintot az I. pillér keretében kötötték le a hitelintézetek, míg hitelkiváltási céllal kevesebb mint 1 milliárd forintra történt szerződéskötés. Ennek oka alapvetően az, hogy a hitelintézetek óvatosak lehetnek a hitelkiváltásra rendelkezésre álló 10 százalékos felső határ elérésével, ugyanis annak a keretösszeg kimerítésekor, illetve a lehívási időszak végén kell megfelelni – olvasható a jegybanki elemzésben.

A több mint 50 milliárd forint összegű szerződéshez kapcsolódóan idáig 42,2 milliárd forintot folyósítottak, amelyek kétharmadát beruházásokra fordítják majd – mondta Fábián Gergely az MTI kérdésére.

Fábián Gergely elmondta azt is: a vállalati hitelállomány csökkenése 2013-ban jelentősen lelassult, míg a korábbi években a vállalati hitelek állománya éves összehasonlításban 3-4 százalékkal mérséklődött. A vállalatok forinthitel-állománya főként a növekedési hitelprogram első szakasza következtében bővült, a devizahitel-állomány eközben jelentősen csökkent.

A második negyedévtől várható a hiteligények felfutása a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának mostani, második szakaszában – mondta Vonnák Balázs egy szakmai konferenciáján.

 

A jegybank első növekedési hitelprogramja keretében folyósított 700 milliárd forint hitel 0,2-0,5 százalékponttal növelte a GDP-t, ehhez jön a másik keret mintegy 500 milliárd forintja, amelynek további 0,2-0,6 százalékpontos lehet a hatása – mondta korábban az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezetője.

A kkv-szektort tekintve az éves növekedési ütem pozitív maradt 2013 utolsó negyedévében, bár a felmérések szerint a bankok döntő többsége nem változtatott a szigorú hitelfeltételeken.

A piaci alapú forinthitelek kamatai tovább mérséklődtek a jegybanki kamatcsökkentésekkel párhuzamosan, így az átlagos kamatfelár 2 százalékpontos szinten maradt. A kedvezőbb kamatfeltételek elsősorban a bankok által piaci alapon hitelképesnek ítélt, inkább a nagyobb vállalatok hitelkondícióit jellemezték – mondta az előadó.

Az MNB elemzése arra is rávilágít, hogy a háztartások folytatták a hitelállomány leépítését. Egyaránt csökkent a forint- és a devizahitelek lakossági állománya. Az új kihelyezések összege némileg elmaradt az előző negyedév szerződéskötéseitől, de így is kedvező volt: a hitelnyújtás 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét. Másfél éve folytatódott a fogyasztási hitelfeltételek enyhítése, miközben a lakáshitelek feltételei érdemben nem változtak.

A megvalósult ügyleteknél a teljes hiteldíj mutató (THM) az alapkamat mérséklődésével párhuzamosan csökkent, a lakáscélú hitelek esetében 8,8 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében pedig 11 százalékra. A lakáscélú hitelek felára azonban továbbra is magasnak számít régiós összehasonlításban – emelte ki Fábián Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.