Egyre izmosabb a magyar gazdaság

Visszaszereztük a gazdasági önrendelkezésünket, a gazdaság pedig egészséges növekedésnek indult – mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

VZ
2014. 02. 17. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője mondta hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A politikus úgy értékelte, hogy a 2010-es kormányváltás óta – nagy nehézségek árán – sikerült megteremteni a költségvetési egyensúlyt, a növekedés feltételeit.

A gazdasági önrendelkezés visszaszerzése az egyik legfontosabb eredménye az elmúlt négy évnek, a magyar gazdaságpolitika legfontosabb döntéseit sokkal kevesebb kényszer mellett hozhatja meg a kormány, mint korábban – jelentette ki, hozzátéve, hogy sikerült visszafizetni a még Gyurcsány Ferenc időszakában felvett IMF-hitelt, és kilenc év után Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

Ha az EU-s szabályokhoz való viszonyulást nézzük, akkor azt látjuk, a jelenlegi kormány az, amely betartja a maastrichti szerződésből eredő kritériumokat – közölte Gulyás Gergely. Szerinte ennek köszönhető, hogy megszüntették a túlzottdeficit-eljárást és hogy az uniós pályázati pénzek lehívhatók. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást követően hat évig volt szocialista-liberális kormány és soha meg sem közelítették a költségvetési hiánycélt.

Kitért arra, hogy az 1,2 százalékos tavalyi gazdasági bővülés azt mutatja, hogy növekedési pályára állt a gazdaság, ráadásul a növekedés szerkezete egészséges, az építőipar, az ipar, valamint a mezőgazdaság járult jelentősen a bővüléshez.

Gulyás Gergely szerint az idei évre jelzett kétszázalékos növekedés már konzervatív becslésnek számít, a valós adat ennél a költségvetésben rögzített számnál várhatóan jobb lesz. Megjegyezte, egy év alatt 200 ezerrel csökkent az álláskeresők száma, és 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, több mint négymillióan dolgoznak.

Az ellenzéki vádakra válaszolva azt mondta, a statisztikai számítások semmit sem változtak, azaz az ország elhagyása után néhány hónapig még valaki szerepel a statisztikában, és ez pontosan így volt 2009-ben is. Gulyás Gergely elmondta, remélik, hogy 2016-ra elérhető lesz a négyszázalékos gazdasági növekedés, a bővülő források pedig több munkahelyet, a bérek növekedését hozhatják.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy 1990 óta változatlanok a szabályok, vagyis azoknak a képviselőknek, akiket nem választanak újra, hathavi végkielégítés jár, de ha valaki lemond, akkor nem jár neki, így Simon Gábor volt szocialista képviselőnek sem jár végkielégítés.

A paksi népszavazással kapcsolatos délutánra várható választási bizottsági döntéssel összefüggésben Gulyás Gergely közölte, az alkotmány elég világosan szabályozza ezt a kérdést, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást nem lehet tartani. Szerinte ez a szabály egyértelmű és világos, de nem szeretné megelőlegezni a Nemzeti Választási Bizottság döntését.

A Gyurcsány Ferenc cégének a paksi erőművel kötött szerződése kapcsán egy másik kérdésre, miszerint felmerült a színlelt szerződés gyanúja, a fideszes képviselő azt mondta, az 1997-es ügynek – elévülés miatt – nem lehetnek büntetőjogi konzekvenciái, de az ügyet a lehető legrészletesebben fel kell tárni.

A „kommunisták, illetve a szocialisták és az oldalkocsis liberálisaik” 2010-re tönkrevágták az országot – mondta el vasárnapi évértékelőjében Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: a pénzügyi összeomlás, a gazdasági zuhanás, az elúszó nyugdíjak és fizetések, az IMF-mentőkötél után azonban 2010-ben betelt a pohár, és „újabb rendszerváltás mellett döntöttünk”. Erős Magyarországot tűztünk ki célul, és ma már ott tartunk, hogy míg Európában inkább csökken, nálunk nő a foglalkoztatottság; évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az infláció, stabilan növekszik a gazdaság, mindenki tartós növekedést jósol nekünk, sőt még magasabbat, mint mi magunk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Egy ország csak úgy tud kitörni a pénzügyi függőségből, ha a saját kezébe veszi a pénzkibocsátását, ehhez pedig meg kell szabadulni a nemzetközi kontroll alól, elsősorban a mozgását korlátozó államadósságtól – mondta el a Világbank egyik volt vezetője. Karen Hudes az interjú során kiemelte, hogy a magyar unortodox gazdaságpolitikát különösen nagyra becsüli. Mint mondta, nagyon nagyra tartja a magyarokat, hogy „vállalták ezt a bátor lépést”, hozzátéve: „a történelemben nem ez az első eset, önök bebizonyítják, hogy nem engedik magukat megfélemlíteni külső erőktől”. Hangsúlyozta: a világ minél több országának követnie kellene a magyar példát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.