Megint lefaragtunk az államadósságból

A GDP 79 százalékára csökkent 2013 végére az államadósság a szeptemberi 80,2 százalékról – közölte a jegybank.

VZ
2014. 02. 17. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB előzetes adatai szerint az államháztartás névértéken számításban vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága 23 068 milliárd forint volt 2013 végén: a negyedik negyedévben 17 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel és 38 milliárd forinttal csökkentette a forintárfolyam változása. December végén 296,91 forint volt az euró és 215,67 a dollár, 1,57 (0,052 százalékkal), illetve 5,39 (2,44 százalékkal) forinttal olcsóbb, mint a harmadik negyedév végén.

Az államháztartás nettó tartozásai 18 451 milliárd forintra rúgtak az év végén, és a GDP 63,2 százalékának megfelelő érték csekély emelkedést jelez a szeptember végi 62,9 és az egy évvel korábbi 61,2 százalékhoz képest.

Magyarország költségvetése és pénzügyi helyzete stabil, az államadósság csökkenő pályán van – közölte korábban a Fidesz.

 

A Világbank egyik volt vezetője nemrég elmondta: egy ország csak úgy tud kitörni a pénzügyi függőségből, ha a saját kezébe veszi a pénzkibocsátását, ehhez pedig meg kell szabadulni a nemzetközi kontroll alól, elsősorban a mozgását korlátozó államadósságtól.

Mint mondta, különösen nagyra becsüli ebben a tekintetben a magyar unortodox gazdaságpolitikát, amelyet a világ többi országának is követnie kellene.

Az előzetes pénzügyi számlák szerint az államháztartás negyedik negyedéves hiánya 127 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 1,6 százalékát tette ki. Ezen belül a központi kormányzat hiánya 72 milliárd, a társadalombiztosítási alapoké 61 milliárd volt, míg a helyi önkormányzatok 7 milliárd forintos többletet mutattak ki. A tavalyi év egészében a GDP 2,5 százalékával egyenlő, 741 milliárd forint deficitet mutatnak az előzetes adatok. A harmadik negyedévben még az időszakra eső GDP 3,0 százalékát tette ki a deficit, de a szeptember végéig tartó négy negyedév államháztartási hiánya a GDP 2,6 százaléka volt, míg 2012-ben a GDP 2,1 százaléka volt a hiány a pénzügyi számlák adatai szerint is.

A lakosság 2013-ban 701,4 milliárd forint értékben fektetett magyar állampapírba – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. csütörtökön; a tendencia folytatódott, idén januárban további 66,2 milliárd forinttal nőtt a lakosságnál lévő állampapírok állománya, a hónap végén 1754,8 milliárd forintot tett ki. Az ÁKK idén 1352 milliárd forintnyi, azaz mintegy 4,6 milliárd eurónyi devizaalapú forrás bevonását tervezi, ebből 980 milliárd forintnyi összeg (3,3-3,5 milliárd euró) a tervezett nemzetközi kötvénykibocsátás – ismertette januárban Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.