Devizaügy: több megoldás van a fiókban

Rétvári Bence: Aki nem lép be az árfolyamgátba, hónapról hónapra pénzt ajándékoz a banknak.

Jakubász Tamás
2014. 03. 22. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két hét múlva tartják az országgyűlési választásokat. A kampányban számos kérdésről szó esik, ám talán úgy érzékelhetik a választók: a devizahitelgondok megoldásának ügyét mintha egyik baloldali ellenzéki párt sem tűzte volna zászlajára. Mit gondol arról, hogy ez ügyben mostanában érdemi megoldásokat kevésbé, inkább csak kritikát hallani a kormányváltásra készülő erők képviselőitől?
– Rendkívül visszásnak tartom, hogy azok a szocialista, liberális politikusok keveslik az elmúlt négy év intézkedéseit, akik a korábbi két kormányzati ciklusban miniszterelnökként, kormánytagként vagy parlamenti képviselőként nem tettek semmit a hiteladósok helyzetének javításáért. A szociálliberális kormányok alatt 140-szeresére ugrott a devizakölcsönök értéke: korábban száz hitelből egyet tartottak nyilván külföldi pénzben, 2010-re a tartozások fele volt devizaadósság. Hozzátehetjük azt is, hogy miközben mondjuk Szerbiában és Ausztriában betiltották az ilyen kölcsönzést, a szocialista kormányoktól mindössze egy olyan banki magatartási kódexre futotta, amely egyetlen adóson nem segített, viszont szentesítette a hitelintézetek eljárását. Ezek után nehezen vehetők komolyan a baloldali ellenzék azon nyilatkozatai, amelyekben a hathatós segítséget kérték számon a mostani kormányon.

– Az új Országgyűlés első dolga lesz, hogy a Kúria határozata után azonnal meghozza azokat a döntéseket, amelyek már az idén segítséget nyújtanak majd a devizahiteles családoknak – közölte Fidesz sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

 

– Az Azénpénzem.hu kiszámolta, hogy egy átlagos devizahiteles törlesztője 15 százalékkal csökkenne, ha az egyoldalú kamatemelést és az árfolyamrést is végképp eltörölnék. Más megoldással is kalkuláltak.

 

Kivezethetők a devizahitelek, de csak hosszabban elhúzódó folyamat eredményeként. Szakértők egyetértenek abban, hogy a kölcsönök azonnali, végtörlesztéshez hasonló leépítése hatalmas sokkot jelentene, gyengítené a forintot, s visszavetné a gazdaságot. Az árfolyamgátrendszerbe viszont érdemes beszállni, mert abból a később bevezetendő megoldásokra is át lehet nyergelni.

– Igazuk van a szocialistáknak és szövetségeseiknek?
– Leghelyesebb, ha erre a számok ismertetésével válaszolok. Az MSZP kormányzása alatt megközelítőleg háromnegyedmillió személy vett fel devizahitelt, az érintettek többségét igen nehéz helyzetbe hozta az árfolyamok drámai emelkedése, a szerződési feltételek egyoldalú módosítása. A Fidesz– KDNP-kabinet az elmúlt időszakban több mint háromszázezer családot szabadított meg részben vagy egészben a hatalmas terhektől. A 2011-es végtörlesztéssel például 170 ezren éltek, ők végleg letudták devizahitelüket. Érdemes talán felidézni: a baloldali ellenzék akkor azt hangoztatta, hogy a végtörlesztés főként a gazdagoknak kedvez. Ehhez képest a legtöbben egy- vagy kétszobás lakásra felvett kölcsönüket fizették vissza. Nehéz megérteni, hogy az MSZP miért tekinti jómódúnak, egyenesen gazdagnak az átlagos körülmények között élő családokat. A szocialisták nyilatkozataiból, korábbi döntéseiből egyébként világosan látszik: rendre az adósok elé sorolták a bankokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nemegyszer azért aggódtak, az adósmentő lépések miatt nehogy zavar támadjon a bankszféra működésében. A végtörlesztés nem okozott semmilyen pénzügyi fennakadást, de az árfolyamgát rendszere sem ingatta meg – az egyébként szilárd lábakon álló – magyar bankvilágot.

– A devizaügyről nyilatkozó kormányzati szereplők mostanában rendre arról beszélnek: minden érintett vegye igénybe az árfolyamgát lehetőségét. Mégis, mit kínál ez a megoldás?
– A módszer működése meglehetősen egyszerű, az elérhető előnyök könnyen kimutathatók. Az árfolyamgáthoz csatlakozó ügyfél éveken át azonos árfolyamon törlesztheti hitelét. A havi részletek tehát kiszámíthatók, a családnak nem kell attól tartania, hogy szélsőséges gazdasági történések esetén egyik hónapról a másik megugrik a fizetnivalója. A rögzített és az adott pillanatban érvényes tényleges árfolyam között persze különbség keletkezik, ez az összeg – a lehető legalacsonyabb kamatot felszámító – úgynevezett gyűjtőszámlára kerül. Amíg az árfolyamgát védi az adóst, addig törlesztőrészletei nem változnak, az időszak leteltekor pedig a bank elszámol az ügyféllel. Elmondhatom: az árfolyamgát bevezetése után nagyjából 170 ezer adós csatlakozott a módszerhez, a jogosultak körének kiterjesztése óta pedig további 150 ezren kérhetik az árfolyam-ingadozás elleni védelmet. A lehetőség lényegét legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy aki nem lép be az árfolyamgátba, hónapról hónapra pénzt ajándékoz a banknak.

– Az árfolyamgát ezek szerint átmeneti, középtávra szóló megoldás. A kormánypártok politikusai ugyanakkor arról beszélnek: mihamarabb kivezetnék a devizahiteleket. Pontosan mit jelent ez a közlés?
– A Fidesz–KDNP-kormány döntése nyomán ma már lényegében nem adhatnak a bankok külföldi pénznemben nyilvántartott lakáshitelt a magánszemélyeknek, a fogyasztóknak. A következő időszak fontos feladata a korábban megkötött, jelenleg is élő devizaszerződések felszámolása, mégpedig úgy, hogy a folyamat végén egyetlen lakossági, jelzálogalapú hitel se legyen idegen pénznemhez kötve. Az adósoknak ne kelljen tartaniuk az árfolyamok mozgásától.

A Magyar Nemzet Rétvári Bencével készült teljes interjúját a szombati lapszámban olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.