Ilyen, amikor tét nélkül beszélgetünk az IMF-fel

Egy kávé mellett Magyarország eredményeiről és növekedési kilátásairól lehetett beszélgetni a Budapestre érkezett IMF-delegáció tagjaival.

WA
2014. 03. 19. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a fiskális, pénzügyi egyensúly rendben van, amit egyebek mellett a 3 százalék alatti hiány és a csökkenő államadósság jellemez – ez volt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) március első felében Budapesten tárgyaló küldöttségének alapvető megállapítása – mondta a 180 percben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető szerint már az IMF missziójának résztvevői is sokkal inkább a növekedési kilátásokra helyezték a hangsúlyt, azt fogalmazták meg, hogy a magyar kormánynak is erre kell koncentrálnia a jövőben. Mint ahogy a miniszter elmondta, arról beszélgettek, hogy ehhez milyen feltételek vannak meg, és hogy azokat az európai gazdaság, valamint az ukrán válság hogyan befolyásolhatja.

Varga azonban kiemelte: az IMF mindig a pénzvilágra koncentráló intézmény volt, ezért a misszió március 5. és 17. közötti tárgyalásairól szóló jelentésben biztosan lesznek olyan mondatok, amelyek a bankadóra, a pénzintézetek különadójára vonatkoznak, és azokat valószínűleg kifogásolni fogják. Ez a téma a találkozón is szóba került. Varga megjegyezte, hogy a valutaalap delegációjának budapesti záró napja épp egybeesett az Alkotmánybíróság (Ab) devizahitelesek ügyében hozott döntésének közlésével.

Az Ab határozata kapcsán a miniszter azt mondta, a növekedést úgy kell megteremteni, hogy az lehetőség szerint segítse tisztázni az ország még rendezetlen gazdasági kérdéseit. A devizahitelek ebbe a kategóriába tartoznak, a kormánynak pedig arra kell törekednie, hogy ezt a terméket kivezesse a piacról. Most ezt kell előkészíteni, azért, hogy ha a Kúria meghozza a döntését az egyoldalú szerződésmódosítás, valamint az árfolyamrés ügyében, akkor csak be kelljen nyúlni a fiókba, és egyből törvénymódosítási kezdeményezéssel lehessen előállni. Megjegyezte: az Ab döntése szerinte azt hangsúlyozta, hogy érdekegyenlőség valósuljon meg a döntéseknél, tehát nem lehet csak az egyik fél rovására határozni a devizahitelek problémája ügyében. Ez a miniszter szerint egybevág a kormány törekvéseivel, a kabinet az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amelyek mellett a gazdaság növekedése stabil és tartós lehetett.

Varga a Kossuth Rádió műsorában kitért arra is, a növekedést szolgáló tényezők kapcsán az IMF küldöttsége üdvözölte, hogy a magyar kormány a foglalkoztatás bővítésére irányuló lépéseket tett. Felvetették azonban a küldöttek: sokkal inkább törekedni kell, hogy ez piaci alapon valósuljon meg, és kevesebb legyen a közfoglalkoztatás – mondta a tárcavezető. Hozzátette: ezzel a kormány is egyetért, a kabinet is azt szeretné, ha a foglalkoztatás bővülése teljes egészében piaci alapon játszódna le. Addig azonban, amíg a magyar gazdaság növekedése nem ér el abba a fázisba, hogy mindenkinek munkalehetőséget tud kínálni, aki dolgozni akar, szükséges, hogy az állam a közfoglalkoztatáson keresztül segítsen a nehéz helyzetben lévőkön, illetve a munkanélkülieknek.

Közös pont volt az is a tárgyaláson, hogy a felek örömmel beszéltek arról, a múlt év végére jól alakultak a beruházások, 2,7 százalékos növekedésével pedig Magyarország a visegrádi államok között már az első helyre került. Szó volt arról is, hogy január–februárban lényegében nem volt infláció, illetve hogy a pénzromlás megállása milyen hatást gyakorol a költségvetésre – mondta a miniszter. Egyúttal megjegyezte: ő sokkal fontosabbnak tartja, hogy ennek az emberekre milyen hatása van. „Ha senkinek nem romlik annak a pénznek az értéke, ami a zsebében van, az szerintem sokkal fontosabb” – fogalmazta meg.

Varga kiemelte, minderről egy kávé mellett, tét nélkül tudtak beszélgetni az IMF delegációjának tagjaival, és nem arról volt szó, hogy mit kellene tennie Magyarországnak – mint ahogy arról Ukrajna esetében a Nemzetközi Valutaalapnak tárgyalnia kell.

A tárcavezető megerősítette a találkozóról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által hétfőn közölteket, mely szerint az IMF küldöttsége szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt tartott Magyarországon. Ez az első hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt és az IMF budapesti irodája is bezárt.

Varga hivatalában Costas Christouval, a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjével és Johann Praderrel, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatóval tárgyalt. Az NGM azt is közölte – és ezt a miniszter is hangsúlyozta a Kossuth Rádió szerdai adásában –, hogy Magyarország már nem IMF-programos ország, mivel 2013-ban visszafizette a teljes tartozását, de továbbra is tagja a szervezetnek, ezért gazdasági konzultáció keretében folytatódik az együttműködés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.