Varga Mihály elmondta a célt

A nemzetgazdasági miniszter szerint a cél az, hogy növeljék a lakosság számára kínált állampapírok futamidejét.

TK
2014. 03. 17. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály erről azután beszélt, hogy a forgalmazás első napján, hétfőn felkereste a Magyar Államkincstár V. kerületi fiókját és az elsők között vásárolt a Bónusz Magyar Államkötvényből.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: 2013 végén 1688 milliárd forintnyi állampapír volt a lakosság kezében, ennek döntő többsége 3 és 5 éves futamidejű volt. Kiemelte: a kabinet 2010-ben azt ígérte, csökkenti az államadósságot, a GDP-hez mért 83 százalékos arányt mára 79 százalékra mérsékelte.

A tárcavezető az elért eredmények között említette azt is, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságállományát, és a lakosság számára az árfolyamgát kiterjesztésével jelentősen csökkent a devizahitelesek száma.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke közölte: a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven elindított új állampapír négy- és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír. A Bónusz Magyar Államkötvény 2014. március 17-étől első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózati értékesítésről, feltételeiről egyeztetnek az elsődleges forgalmazókkal.

Varga Mihály elmondta: a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. Az új állampapír így jól kiegészíti a lakossági állampapír-portfóliót mind a futamideje, mind a kamatozás módja tekintetében.

Dancsó József újságíróknak elmondta: a Bónusz Magyar Államkötvényeket első körben 100-100 milliárd forint mennyiségben hozzák forgalomba, melyet belföldi és külföldi természetes és jogi személyek és szervezetek is megvásárolhatnak, meghatározott intézményi befektetői kör kivételével. Hozzátette: az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozzák meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja március 5. és 17. között szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt tartott Magyarországon – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez az első hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt, és az IMF budapesti irodája is bezárt.

A tárca közleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjét, Costas Christou-t és Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót.

Magyarország már nem IMF-program ország, mivel 2013-ban visszafizette a teljes tartozását, de továbbra is tagja a szervezetnek, ezért gazdasági konzultáció keretében folytatódik az együttműködés – írta az NGM.

A közlemény szerint a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az ukrán válság rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdekük. A találkozón Varga Mihály ismertette azokat a kedvező eredményeket, amelyek hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést biztosítanak Magyarországnak – írja az NGM.

A 2013-ban bekövetkezett gazdasági fordulatnak köszönhetően a 2014. évi növekedés a kormány által korábban prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet. Pozitív folyamatok indultak el a beruházásoknál, jelentősen nőtt a vállalati szektor teljesítménye, javult a foglalkoztatás, több mint 4 millióan dolgoznak az országban – áll a közleményben.

A magyar export várhatóan 6 százalékkal bővül az idén, így az áruforgalom külkereskedelmi többlete ismételten meghaladhatja a 7 milliárd eurót.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy 2014-től az uniós pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, ezért a gazdaság további dinamikus fejlődésére számít. Az előző ciklusban erre a célra a források 16 százalékát költötték.

A találkozón elhangzott, hogy az IMF által kiemelt figyelemmel kísért területeken a külső egyensúlyi helyzet javításában, illetve a rövid, külső adósság kezelésében Magyarország érdemi javulást ért el. A kedvező gazdasági eredmények jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a kormány a jövőben a gazdaság növekedésére koncentráljon.

Az IMF a konzultáció eredményéről zárónyilatkozatot ad ki, melyet az IMF igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.