Orbán: Miskolc újra fontos város lett

A kormányfő a miskolci Takata-gyár alapkőletételén az elmúlt évek egyik legfontosabb beruházásáról beszélt.

WL
2014. 03. 12. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Önöket, tisztelt Takada úr, ma sokan elirigylik Miskolctól” – kezdte mondandóját Orbán Viktor a Takata miskolci gyárának szerdai alapkőletételén. Ez nem mindennapi beruházás Magyarországon, Miskolc újra fontos város lett. Kevesen csináltak ilyen jó üzletet a magyar kormánnyal, mint ez a város – utalt az adósságátvételre és a gazdaságösztönző állami támogatásokra a miniszterelnök. A kecskeméti Mercedes-beruházás óta nem volt ilyen léptékű zöldmezős beruházás az országban, amely ezer új munkahelyet teremt majd. Miskolc számára ez egy jelentős dátum – tette hozzá, megemlítve a borsodi térség nehéz helyzetét is.

Orbán hangsúlyozta: van néhány ország, ahol az emberek ragaszkodnak a bevált, régi értékekhez, és ilyen ország Japán, ahol komolyan szembenéznek a modern kor kihívásaival is. Ha a magyar gazdaságpolitika unortodox, akkor Japánban valóságos gazdasági forradalom zajlik. Ez a beruházás segít majd abban, hogy Miskolc újra ipari és gazdasági központ legyen – közölte Orbán, aki az elmúlt évtizedekben magát felépítő japán gazdaság példáját állította Magyarország elé.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy második rendszerváltás történt az elmúlt négy évben, a kilencvenes politikai után most gazdasági volt. Új ipari forradalom kezdett kibontakozni. Ez már nemcsak összeszerelést, üzemeket jelent, hanem innováción alapuló, magas hozzáadott értékű termelést. Az érkező nagyobb cégek tudást, tőkét hoznak, erre fűzik fel a helyi beszállítókat. Így történt Győrben, Kecskeméten, és ez lesz Miskolcon is. A miniszterelnök feltette a kérdést: ami ott lehet, itt miért ne lehetne? Nem vagyunk hajlandók leírni egy térséget és polgárait sem. Tartozunk a rendszerváltás után cserbenhagyottaknak.

Hozzátette: a borsodi iparvidéket hosszú időn keresztül leírták. De ahol van elszántság és célok, munkahagyományok, ott ezeket újjá lehet éleszteni. De ehhez kellenek külső befektetők.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy ne engedjünk a csábításnak, az árnyalatlan gondolatoknak. Vannak ugyan, akik nem hoznak, hanem visznek munkahelyet, de az olyanok, mint a Takata, esélyt, lehetőséget és technológiát adnak. Velünk együtt keresik a profitjukat. Ezeket a külföldieket nem érdemes bírálni, meg kell őket tartani. Azok a politikusok, akik ez ellen hangolnak, nem barátai a magyaroknak, nem barátai Miskolcnak sem – hangsúlyozta a miniszterelnök. „Nem elég rámutatni egyes embercsoportokra, hogy milyen problémákat okoznak, nem elég megnevezni a bajt, azt is meg kell mondanunk, hogy mit fogunk tenni” – fűzte tovább. Hozzátette: dühből nem lesz jövő Magyarországon, munka és tanulás kell, ez vezet a jövőbe. Ilyen gondolkodás nélkül nem lehet Miskolcból központ.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Takatáé az év legnagyobb és legértékesebb beruházása, melynek révén ezer közvetlen, illetve jelentős számú betársuló munkahely jön létre. Ráadásul a legmodernebb csúcstechnológiát építik fel. Az egyetemmel is kapcsolatot építenek, így talán a kutatások, fejlesztések is megérkeznek Miskolcra.

A kormány örül a japán beruházásnak, hiszen meg kell becsülni a barátokat, nincs olyan nagyon sok belőlük, de akik vannak, becsülni kell őket – mondta. Hozzátette: a japánok a rendszerváltás idején jelentek meg, amikor bajban voltunk, ők voltak az elsők, amikor ezrével szűntek meg a munkahelyek. Akkor, amikor mások egy lyukas garast sem adtak. Aztán a válság idején sem mentek el, nem követeltek megszorítást, csak beruházást, fejlődést kerestek – sorolta az okokat.

A kormány teljesítményéről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy 2010 óta a magyar gazdaság a másodosztály vert mezőnyéből a topligába kapaszkodott. Hozzátette: kiderült, hogy jó döntés volt hangsúlyt helyezni a járműiparra, ami 712 cég és 115 ezer magyar család megélhetését biztosította.

A kormányfő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem tehetünk úgy, mintha áprilisban nem lenne választás, az álszent dolog lenne. Ezért arra hívta fel a miskolciak figyelmét, hogy menjenek el szavazni, akarjanak dönteni Magyarország jövőjéről. Nem érdemes visszafelé menni abba a múltba, ami kis híján csődbe rántotta Magyarországot. Ezért arra kérte a polgárokat, hogy vegyék figyelembe az elmúlt négy évet, és hozzanak higgadt döntést.

A japánoknak pedig azt üzente, hogy Magyarországban sokkal több van annál, mint ami most látszik, amit sokan gondolnak. „Ami bennünk van, közösen ki is fogjuk hozni a magyarokból” – ígérte búcsúzóul.

Kriza Ákos polgármester elmondta: ez az alapkőletétel fontos szimbólum Miskolcnak. Hosszú út vezetett ide, ez az elmúlt évek gazdasági törekvéseinek eredménye. Az alapkőletétel lényege a bizonyságadás és a bizonyságszerzés – tette hozzá.

Az elmúlt négy esztendőben a kormány és a helyi politika vezetése is mindent megtett azért, hogy csökkentse a munkanélküliséget a térségben, és ezek sikeres erőfeszítések voltak – mondta a polgármester, és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a beruházás létrehozásában.

Sigehisza Takada, a Takata cég elnök-vezérigazgatója az ünnepségen arról beszélt, hogy Miskolcot többek között azért választották a beruházás helyszíneként, mert itt fejlett az infrastruktúra, erősek a gépipari tradíciók, de a képzett munkaerő és a műszaki egyetem jelenléte is döntő volt a kiválasztásnál.

Csöbör Katalin miskolci országgyűlési képviselő pedig azt hangsúlyozta, hogy a beruházás tekintetében a legfontosabb szempont a munkahelyteremtés, de a Miskolcon végzett diplomás mérnököket is itt tudják majd tartani a városban, ráadásul a beruházás illeszkedik a kormány elképzelésébe, hogy segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építsen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a Takata elnök-igazgatója tavaly novemberben jelentette be a Parlamentben, hogy a japán székhelyű járműipari beszállítóvállalat gyárat épít Miskolcon, és ezzel ezer új munkahelyet hoz létre. A kormányfő szerint jó döntés volt, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyezett gazdaságszerkezetében a járműiparra, így ugyanis hosszú évekre garantált a gazdaság bővülése.

Orbán Viktor akkor hangsúlyozta, hogy a Mercedes-Benz óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. A helyszínválasztás azt üzeni, hogy Miskolcnak és a régiónak van jövője – mondta.

Stefan Stocker közölte: komplett légzsákokat fognak gyártani az új üzemben. Kiemelte, hogy a magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot, a miskolci helyszínt pedig azzal magyarázta, hogy a város egyetemével hosszú távú együttműködést akarnak kialakítani.

A Takata világméretben működő, elsősorban autóipari beszállítással foglalkozó multinacionális cég. A cég 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket. A világon összesen 55 gyára van, ahol alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezer főt. A Takata európai központja Németországban, Frankfurt mellett található. A cég partnerei között van az Audi, a BMW és a Daimler is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.