Még a disznókat is elhanyagolta a piros-kék garnitúra, de egészében a rendszerváltozás óta eltelt húsz év tétlensége és káosza eredményezte a helyzetet, hogy 2012-re a kritikus hárommillió alá csökkent a magyarországi sertésállomány. A második Orbán-kormány derekán aztán döntés született arról, hogy a kritikus szám kétszeresére kell növelni a hazai disznók számát, de korántsem valamiféle tervgazdálkodási célból.
A magas húsáfa és az ebből is következő versenyképtelen ár miatt a hazai fogyasztói igényeket a piac elkezdte importsertésből fedezni, például Szlovákiából nettósított áron jött az élő- és a félsertés. Közben exportpiacaink is szűkültek, a hazai húsfeldolgozói szegmens pedig a 2010-es évek elejére gyakorlatilag összeomlott, csak az új kabinet és az önkormányzatok azonnali koherens segítsége rántotta vissza a csőd széléről néhány nagy nevű és múltú húscégünket s így – mint az a Hússzövetség keddi évértékelő reggelijén elhangzott – az „élelmiszer-önrendelkezés” lehetőségét.
Ami még a dagonyában tartotta a honi sertésviszonyokat, az nem más volt, mint a fogyasztók riogatása: disznóhúst enni egészségtelen, magas a koleszterinszintje. De ne vágjunk a dolgok elébe: erről is szólt a húsos délelőtt a Benczúr Hotel Budapest Termében.
Kezdjük talán ott, hogy a hazai sertésállomány pontos száma megmondhatatlan, a 3 millió alá csökkenés azt jelenti, hogy 2,8-3,1 millió között röfögnek itthon regisztrált keretek között. Miért nincs adat? 2010-ig 25 százalékos forgalmi adó terhelte a sertéskereskedelmet, ezért bizonyos mennyiség (10-40 százalék) „inkognitóban” élt – és halt – Magyarországon. A kétszázalékos áfaemelés után már tarthatatlanná vált a helyzet, ezért a kormányzat drasztikus áfacsökkentésnek durálta neki magát, az 5 százalékos adó pedig végre beindította a fehéredési folyamatot. A döntés a 2012. augusztusi kormányhatározat része volt, ez tekinthető a sertésprogram alfájának.
Horváth István, a sertésprogramért felelős kormánybiztos a projekt 2013-as évének „értékelőjén” számot adott arról, hogy húsz év alatt harmadára esett vissza a hazai állomány, a fogyasztás pedig felére, az összeomlás megakadályozásához viszont nem volt elég a kormányzati beavatkozás a feldolgozók megmentésébe; „kimeneti” oldalon a fogyasztói bizalmat is elkezdték helyreállítani. És itt most meg kell állnunk egy szóra.