Ezért lesz egyre több disznó Magyarországon

Visszaszerezzük az élelmiszer-önrendelkezést, és soha nem látott exportlehetőség nyílik hazánk előtt.

2014. 04. 15. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a disznókat is elhanyagolta a piros-kék garnitúra, de egészében a rendszerváltozás óta eltelt húsz év tétlensége és káosza eredményezte a helyzetet, hogy 2012-re a kritikus hárommillió alá csökkent a magyarországi sertésállomány. A második Orbán-kormány derekán aztán döntés született arról, hogy a kritikus szám kétszeresére kell növelni a hazai disznók számát, de korántsem valamiféle tervgazdálkodási célból.

A magas húsáfa és az ebből is következő versenyképtelen ár miatt a hazai fogyasztói igényeket a piac elkezdte importsertésből fedezni, például Szlovákiából nettósított áron jött az élő- és a félsertés. Közben exportpiacaink is szűkültek, a hazai húsfeldolgozói szegmens pedig a 2010-es évek elejére gyakorlatilag összeomlott, csak az új kabinet és az önkormányzatok azonnali koherens segítsége rántotta vissza a csőd széléről néhány nagy nevű és múltú húscégünket s így – mint az a Hússzövetség keddi évértékelő reggelijén elhangzott – az „élelmiszer-önrendelkezés” lehetőségét.

Ami még a dagonyában tartotta a honi sertésviszonyokat, az nem más volt, mint a fogyasztók riogatása: disznóhúst enni egészségtelen, magas a koleszterinszintje. De ne vágjunk a dolgok elébe: erről is szólt a húsos délelőtt a Benczúr Hotel Budapest Termében.

Kezdjük talán ott, hogy a hazai sertésállomány pontos száma megmondhatatlan, a 3 millió alá csökkenés azt jelenti, hogy 2,8-3,1 millió között röfögnek itthon regisztrált keretek között. Miért nincs adat? 2010-ig 25 százalékos forgalmi adó terhelte a sertéskereskedelmet, ezért bizonyos mennyiség (10-40 százalék) „inkognitóban” élt – és halt – Magyarországon. A kétszázalékos áfaemelés után már tarthatatlanná vált a helyzet, ezért a kormányzat drasztikus áfacsökkentésnek durálta neki magát, az 5 százalékos adó pedig végre beindította a fehéredési folyamatot. A döntés a 2012. augusztusi kormányhatározat része volt, ez tekinthető a sertésprogram alfájának.

Horváth István, a sertésprogramért felelős kormánybiztos a projekt 2013-as évének „értékelőjén” számot adott arról, hogy húsz év alatt harmadára esett vissza a hazai állomány, a fogyasztás pedig felére, az összeomlás megakadályozásához viszont nem volt elég a kormányzati beavatkozás a feldolgozók megmentésébe; „kimeneti” oldalon a fogyasztói bizalmat is elkezdték helyreállítani. És itt most meg kell állnunk egy szóra.

Nem titok, a rákos ismeretterjesztő, illetve annak látszó cikkekkel komoly példány- és kattintásszámot lehet generálni a sajtóban, de ennél sokkal mélyebb következményei is vannak az ilyen írásoknak: hatásukra is gyökeresen változnak a fogyasztási szokások, olyanok terjednek el en bloc a sertésről, hogy koleszterinszintje miatt borzasztó káros étel. Arról ilyenkor valahogy kevesebb szó van, hogy a sertéskarajban nincs annyi koleszterin, mint a marha bármely részében, de még a csirke combjánál is kevésbé káros. Ahogy csökkent a sertéshúsfogyasztás, a híreket alátámasztandó, a fogyasztással elvileg összefüggő rákos megbetegedéseknek is csökkenniük kellett volna, ám ezen a fronton mintha ellentétesen haladnának a görbék.

Tőlünk nyugatra egyébként kisebb az élelmiszer-fogyasztásra fogható daganatos betegségek száma, noha több disznóhús fogy el egy tányérból. Ezzel összefüggésben van-e vagy sem, de egy osztrákról elképzelhetetlen volna, hogy ne nemzettársa hústermékét tegye a köret mellé vagy a zsemlébe – náluk, úgy látszik, a nemzettudatnak ilyen mélységei is vannak, illetve az ő szabályozóik nagyobb múltra tekintenek vissza, mint a mi Nébihünk (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).

Hogy miben bízhatunk? Horváth István szerint „világpiacilag jó időszakban vagyunk”, fejlődnek a keleti piacok – a kínai felvevők egyre többen vannak –, az európai konkurensek (Hollandia, Dánia) pedig az export csökkentésére készülnek. Itthon ráadásul látótávolságban van a Mohács melletti vágóhíd létesítése, amely felnyithatja a sorompót a hazai sertés és a most nettó áron importáló hipermarketek, valamint az őket ellátni próbáló húsfeldolgozók között.

A kisüzemek esélye az értékesítési integráció lesz a Hússzövetség szerint, sokan ugyanis önállóan nem látják végigvihetőnek a szigorú szabványokhoz igazodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.