Tovább pörög a hazai kiskereskedelem

Februárban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

MD
2014. 04. 03. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz, januárhoz képest az élelmiszer-forgalom növekedési üteme árnyalatnyit, 8,5 százalékról 8,4 százalékra lassult, a nem élelmiszer jellegű termékek eladásának bővülése 4,1 százalékról 4,4 százalékra gyorsult. Az üzemanyag-forgalom volumene 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit a januári 4,1 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom statisztikájában a KSH márciustól új módszertanra tért át: az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től átvett teljes körű dohányforgalmi adatokat alkalmazza. A dohányforgalmat érintő módszertani változás miatt a kiskereskedelmi forgalom február havi volumenindexe 2,4 százalékponttal haladta meg a korábbi módszertan szerint számítottat – közölte a hivatal.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, a várakozásaikat közel egy százalékponttal meghaladja a kiskereskedelem februári éves növekedése, 5,8 százalékra számítottak. Az elért eredményt minden kategóriában – élelmiszer, nem élelmiszer és üzemanyag – impozánsnak nevezte. Az idei évben a lakosság fogyasztása az Erste Bank várakozásai szerint nagyobb mértékben fog hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a tavalyi év utolsó negyedévében indult pozitív fordulat 2014-ben is kitart.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom februári emelkedése elsősorban a háztartási szektorban tapasztalt számottevő vásárlőerő-növekedésből fakad. Utóbbi összefüggésben van az alacsony infláció miatti jelentős reálbér-növekedéssel, továbbá a lakossági bizalom növekedésével.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében azt írta: a kereskedelem, a belső piac számára fontos, hogy a korábbi évek kedvezőtlen irányzata 2013. második félévében megfordult, és a KSH adatai növekvő ütemű piacbővülést mutatnak.

A kiskereskedelmi forgalom februári alakulásáról bővebb információk alapján április 24-én jelenik meg a második becslés a KSH honlapján.

Az elmúlt hónapokban az ország gazdasági teljesítményéről csak olyan adatok jelentek meg, amelyek azt mutatják, hogy eredményre vezetett az elmúlt négy év gazdaságpolitikája – mondta a nemzetgazdasági miniszter március 31-én Kecelen. Korábban Varga Mihály a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, miután sikerült rendbe tenni 2010–2011-ben az alapokat, mostanra eljutottunk oda, hogy régiónkban a magyar gazdaság az egyik, amelyik a leggyorsabb mértékben növekszik, az uniós rangsorban pedig már az ötödikek vagyunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.