Európa élmezőnyében a magyar gazdaság

Régiónkban a magyar gazdaság az egyik, amelyik a leggyorsabb mértékben növekszik – mondta Varga Mihály.

Szabó Anna
2014. 03. 29. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A választási kampány során az ellenzék részéről többször érte az a vád a Fideszt, hogy nincs programja. Van programjuk, vagy nincs?
– Tömören összefoglalt programunk az, hogy a munkát folytatni szeretnénk. A kormány az elmúlt négy évben a kiigazítás és megújítás jelentős állomásain jutott túl. Megállítottuk az államadósság nagyarányú növekedését, közben 2013 augusztusában visszafizettük tartozásunkat az IMF-nek. Az Európai Unió is elismerte az eredményeinket, amikor tavaly júniusban megszüntette Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást. Tegnap a Standard and Poor’s hitelminősítő stabilra javította az államadósságunk besorolását. De említhetném azt is, hogy huszonkét éve nem dolgoztak annyian az országban, mint most. A gazdasági mutatók, indexek is azt tükrözik, hogy a lakosság és a vállalkozók egyaránt bíznak a gazdasági növekedésben. Mindezt persze jó néhány fontos intézkedés alapozta meg. Így az új munka törvénykönyve, az áttérés az új szakképzési rendszerre, a foglalkoztatási szabályok módosítása, partneri együttműködés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a járulék- és adórendszer átalakítása, a jövedelemadózás rendszerének átformálása. Fontos lépés volt az önkormányzati rendszer átalakítása is, hogy az adósságtól megszabadítva saját, önálló gazdaságfejlesztési koncepciókat tudjanak megvalósítani a települések. Mozgalmasan telt tehát az utóbbi négy év. De talán ami a legfontosabb, a 2010–2011-es gazdasági pangás után eljutottunk oda, hogy a közép-európai régióban a hazai az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság. Ezzel a növekedési ütemmel az Európai Unióban ötödikek vagyunk. Infláció nincs, a külkereskedelmi mérleg tavaly hétmilliárd euró többlettel zárt, a szálláshelyek számának bővülése és a turisztikai forgalom meghaladta a várakozásainkat, és jóval tíz százalék fölött növekedett a vendégéjszakák száma. Összességében sokkal jobb állapotban van ma a magyar gazdaság, mint négy évvel ezelőtt.

– Többször érte az a vád is a Fideszt, hogy esetleges választási győzelme után megszorítócsomagot vezetne be. Sőt, ellenzéki oldalon felvetették a várható rezsiemelést is, mert szerintük az idei költségvetés előírásai megszorítások nélkül nem hajthatók végre.
– Régi diplomáciai tapasztalat, hogy mindig a legagresszívebb országok vezetői beszélnek legtöbbet a békéről. Ez a magyar belpolitika nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy az kiált leghangosabban tolvajt, akinél a lopott holmi van. Vagyis az előttünk kormányzó jelenlegi ellenzék éppen azokkal a módszerekkel riogatja az állampolgárokat, amelyeket ő maga használt. Semmiféle megszorításra nem készülünk. 2010-ben rögzítettük, hogy közös, kiegyensúlyozott teherviselésre törekszünk, arra, hogy mindenki képességei és lehetőségei szerint vegye ki a részét a terhek viseléséből. Ezt az elvet akarjuk követni a következő esztendőkben is. Választási győzelmünk esetén a magyar lakosságnak nem kell készülnie semmiféle megszorítócsomagra vagy váratlan gazdaságpolitikai húzásra.

– Az újabb, az idei évre ígért három rezsicsökkentés forrásai rendelkezésre állnak?
– A mostani osztalékkifizetések azt mutatják, hogy az energiaszolgáltató cégek még mindig jelentős tartalékokkal rendelkeznek. Vagyis a rezsicsökkentés területén van még mit keresnünk. Olcsó, versenyképes energiára van szüksége az országnak, és ennek az egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés, amit idén is – szeptemberben és októberben – folytatunk.

A teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.