Meglódultak a lakásépítések

Az idén az első három hónapban 1692 új lakás épült, 51 százalékkal több mint egy évvel korábban.

KG
2014. 05. 05. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint az újlakásépítésen belül nőtt a vállalkozások által épített és az értékesítésre szánt lakások aránya, és emelkedett a többszintes, többlakásos épületek és a kisebb alapterületű lakások hányada.

A használatbavételi engedélyt kapott lakások száma a növekedés ellenére továbbra is rendkívül alacsony, a válságot megelőző 2008-as év első negyedévi teljesítmény alig harmadát éri el. A kiadott építési engedélyek száma szintén kimozdult a holtpontról, de ez is csak a 2008. első negyedévi szint 18 százalékát teszi ki.

Közel 21 ezer tranzakciót bonyolítottak le az év első három hónapjában, 12 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt − derül ki a Duna House ingatlanközvetítő áprilisi elemzéséből. Az adásvételek száma márciusban sem esett vissza: 21 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor bonyolított ügyletekét. A GKI legújabb ingatlanpiaci indexe is jelentős emelkedést mutatott.

 

 

Ennek ellenére korai lenne még kijelenteni, hogy a hazai ingatlanpiacon véget ért volna a válságos időszak, ráadásul elemzők szerint a 2008 előtti időszak viszonyai minden bizonnyal soha nem térnek vissza, amiben többek között óriási szerepet játszik a devizahitelezés elszabadulása, annak súlyos következményei és tanulságai.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek hangsúlyozta: az építőipari szakma minden kis pozitív elmozdulásnak örül, de szerinte a mostani helyzet még mindig messze van attól, hogy azt lehessen mondani, élénkül a lakáspiac. Az ÉVOSZ alelnöke megjegyezte, hogy most még csak a statisztikában lehet érzékelni az elmozdulást, a piacon nem.

A számok szerinte azt mutatják, hogy a lakosság továbbra sem épít lakást, a növekedés elsősorban a vállalkozásoknak közvetlen piaci értékesítésre történő lakásépítésből adódik. Ezért az ÉVOSZ azt vélelmezi, hogy a Magyar Nemzeti Bank gazdaságélénkítő hitelprogramjába bekerültek az ingatlanfejlesztések is, ez az év elejétől lehetővé vált, hogy a recesszió előtt elkezdett és félbemaradt építkezéseket a hitelcsomag segítségével a vállalkozások befejezzék.

A szakszövetség szerint, ha a MNB gazdaságélénkítő hitelprogramjában a lakosság is bekerülhetne az engedélyköteles új építésekkel és felújításokkal, akkor érdemlegesebben lenne forrás a lakásépítési piacon, ami erőteljesebb élénkülést hozhatna.

Időzített bomba ketyeg a hazai lakáspiacon. A bankok közel 120 ezer olyan otthon tulajdonjogával rendelkeznek már, amelyek korábban a bajba jutott adósoknál voltak. Ha ezek az ingatlanok a piacra kerülnek, az alaposan letörheti a már élénkülő lakásárakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.