Nagy lökést adhat az MNB programja

A faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat a nemzeti bank lépésének köszönhetően.

NT
2014. 05. 10. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti a növekedési hitelprogramot, amelynek eredményeként a faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje egy évről háromra emelkedik, lehetővé válik a faktoring finanszírozása, és a beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik – ezek az MNB növekedési hitelprogramjának legfontosabb változásai, melyek 2014. május 1-jén, illetve június 1-jén lépnek életbe.

 

A növekedési hitelprogram két szakaszában eddig mintegy 800 milliárd forint hitelt helyeztek ki, az összeg eléri a teljes kis- és középvállalkozói hitelállomány 20 százalékát.

Az MNB lépésével az elmúlt évben szűkülő faktoringpiac növekedési pályára állhat. 2013-ban a teljes magyarországi bruttó faktorált forgalom több mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkent. Az intézkedéssel olyan vállalkozások is bekapcsolódhatnak a programba, amelyeknek nincs megfelelő fedezetük, biztosítékuk a növekedési hitelprogram keretében igényelhető forgóeszközhitel felvételéhez, holott fizetőképes partnereknek szállítanak.

A számla-előfinanszírozás/faktorálás szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a halasztott (30-60-90 nap) fizetéssel teljesítő ügyfelekre ne kelljen várnia egy adott gyártó vagy szolgáltató cégnek. A szolgáltatás részeként a finanszírozó a cég ügyfeleinek a helyére lép, és teljesíti a kiállított számlák ellenértékét, akár a kiállítás napján. Az előfinanszírozás jellemzően 80/20 százalékos arányú, két folyósítással megvalósuló folyamat.

Az első például lehet egy 80 százalékos nagyságrendű folyósítás, amelyet szinte azonnal, 24–72 órán belül átutalnak az adott cégnek. A fennmaradó 20 százalékot a második folyósításkor, a faktoringügylet végén utalják át, úgy, hogy az adott vállalkozás ügyfele a valós fizetési határidő lejártakor az előfinanszírozó részére teljesíti.

A faktoring beemelése az MNB növekedési hitelprogramjába további lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak azzal, hogy a faktoringkonstrukciókkal a forgóeszközhitelek fedezetét, biztosítékát kiváltsák, s így ezeket beruházási hitelekhez is fel tudják használni.

A lépésnek köszönhetően a kisvállalkozások – amelyek a forgalomnak mindössze harmadát adták 2013-ban – pörgethetik fel a faktorpiacot.

Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója kiemelte: a faktoring segítségével tervezhetőbbé válik a finanszírozás, ez pedig növeli a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, és ezen keresztül hozzájárul a kkv-szektor bővüléséhez. Hozzátette, hogy a részletszabályok kidolgozása már megkezdődött, és várhatóan május végére megszülethetnek a növekedési program adta lehetőségek alapján kidolgozott konstrukciók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.