A kiskereskedelem minden szegmense növekszik

A vásárlóerő növekedése jó hatással van a kiskereskedelmi forgalomra.

NT
2014. 06. 04. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly júliustól átalakult a dohánytermékek kereskedelmének szerkezete, és azóta rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom megnőtt, „kifehéredett”.

 

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közli a KSH. Eszerint áprilisban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest az előző havi 6,1 százalékos emelkedést követően.

A két adat közötti különbség az élelmiszer-kereskedelem alakulásából adódik, amely a mintavételes számbavétel szerint 3 százalékkal, az új módszertan szerint pedig 8,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz viszonyítva. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma egyaránt 6,6 százalékkal, az üzemanyagoké pedig egyaránt 3,9 százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit.

Elemzők szerint a vásárlóerő növekedése egyértelműen hat a kiskereskedelmi forgalomra, s az alacsony inflációnak és a piactisztulásnak is szerepe van a forgalom bővülésében. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülésében a növekvő bérkiáramlás és ezzel párhuzamosan a lakosság vásárlóerejének növekedése tükröződik. Kiemelte, hogy a forgalom emelkedése a kiskereskedelem minden szegmensében látszik, az élelmiszerek, iparcikkek és üzemanyagok eladásai is növekedést mutatnak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) értékelése szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülésének háttere a gazdaság növekvő teljesítménye, az alacsony infláció, valamint a reáljövedelmek bővülése. Hozzátették: a növekedésben szerepet játszik az is, hogy az online pénztárgép-rendszer bevezetésével tisztul a piac is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.