Devizahitelek: június 16-án jön az állásfoglalás

A Kúria elnöke összehívta a devizahitelek tisztességtelenségével kapcsolatos egyes kérdések eldöntése érdekében a jogegységi tanácsot.

NT
2014. 06. 04. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogegységi tanácsnak állást kell majd foglalnia arról, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e annak következtében, hogy az árfolyamkockázatot – kedvezőbb kamat ellenében – korlátozás nélkül a fogyasztó viseli. Továbbá hogy a pénzügyi intézmény által az árfolyamkockázattal kapcsolatban adott téves – ellentmondásos, hiányos, a valóságnak nem megfelelő – tájékoztatás eredményezheti-e az átláthatóság hiánya következtében a szerződés árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezéseinek tisztességtelenségét.

Dönteni kell majd arról is, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást megengedő szerződési feltétel mikor felel meg az átláthatóság követelményének, illetve hogy a hitel folyósításakor vételi, a törlesztésekor viszont eladási árfolyam alkalmazása tisztességtelen szerződési feltételnek tekintendő-e, és ha igen, annak mi a jogkövetkezménye.

A Kásler-ügyben kedden a Kúria öttagú tanácsa által meghozott határozat miatt a jogegységi tanácsnak döntenie kell egy korábbi elvi határozatként közzétett döntés elvi határozatként való fenntartásáról vagy megszüntetéséről is.

A joggyakorlat továbbfejlesztése érdekében folytatandó jogegységi eljárásban felvetett problémák a tavaly decemberi devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi határozatban el nem döntött, a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések egyes rendelkezéseinek tisztességtelenségével összefüggő kérdések.

Célszerű a keddi ítéletben foglaltakat elfogadni – ezt ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász mondta a Kúria Kásler-ügyben hozott döntésével kapcsolatban a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedden. Úgy fogalmazott, a Kúria kimondta, hogy úgynevezett swapok, tehát csereügyletek történtek, amelyek tényleges adásvételt nem valósítottak meg. Szerinte a két héten belül esedékes jogegységi döntés is magában foglalhatja, hogy a vételi és az eladási árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell alkalmazni, így ez segítség lehet a többi devizahitel-adósnak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.