Milliókkal is fogyhat az adósok tartozása

A devizahiteles törvénycsomag elfogadásával csaknem húsz százalékkal mérséklődhet a törlesztőrészlet.

Hajdú Péter
2014. 06. 27. 2:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülhetnek azok a devizahitelesek, akik a Kúria júniusi döntése alapján megszülető törvényjavaslat hatálya alá esnek. A bankok által jogszerűtlenül alkalmazott árfolyamrés, illetve a szintén jogszabályellenesnek minősített egyoldalú kamatemelés miatt jelentős összeg járhat vissza az adósoknak. A Pénzcentrum.hu szerint egy átlagos összegű, svájci frankban felvett hitelt tekintve az adósnak akár egymillió forinttal is csökkenhet a tartozása, s a jövőbeni törlesztőrészletei is jelentősen mérséklődhetnek. A portál példájában egy 2007-ben felvett nyolcmillió forintos svájcifrank-kölcsön törlesztőrészletei az árfolyamveszteség (a forint értékvesztése a svájci frankkal szemben) hatására 70 százalékkal emelkedtek, az egyoldalú kamatemelések erre tettek rá további 20 százalékot. A példában szereplő adós mostanáig összesen 8,53 millió forintot fizetett vissza, ebből azonban 895 ezer forint a jogtalan kamatemeléseknek köszönhető.

Ha az Országgyűlés elfogadja a kormány által tervezett törvényjavaslatot, ez az összeg visszajár az adósnak. De nemcsak ennyivel csökkenhetnek az ügyfél terhei, mert az árfolyamrés (más árfolyamon váltotta a devizát a bank a hitel nyújtásakor, mint a törlesztőrészlet kiszámításakor) alkalmazása miatt szintén visszajár a jogtalanul kiszámlázott pénz. Igaz, ez jelentősen kisebb, mint a kamatemelés miatt jogtalanul fölszámolt összeg: mindössze 112 ezer forint. Vagyis összességében több mint egymillió forint jár vissza az adósnak az előbbi példa alapján. Hogy miként kapja vissza az összeget, azt egyelőre nem tudni. A Portfólió.hu várakozásai szerint ennyivel csökkenhet a tőketartozás, de akár készpénzben is fölveheti az összeget az adós, esetleg a teljes összeget a törlesztőrészletek csökkentésére fordíthatja. A legjobban akkor jár a hitelt fölvevő, ha az első lehetőséget választja, így ugyanis a tőketartozás csökkenése mellett a kamatszint is mérséklődik. A pénzügyi portál számításai szerint a példában szereplő devizahitel után korábban fizetett 124 ezer forintos törlesztőrészlet így százezer forintra csökken, azaz 19 százalékkal lesz alacsonyabb. Ezzel a kormány ősszel meghatározott legfontosabb célja már teljesül is. A kabinet öt fő célt tűzött ki maga elé akkor: legkevesebb 15–20 százalékkal csökkenteni a törlesztőrészletek nagyságát; 3–5 éven belül ki kell vezetni a devizahiteleket; kiszámíthatóvá kell tenni a törlesztőrészleteket; a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban eladósodottak; nem inoghat meg a bankrendszer stabilitása a rendezés után.

Az Országgyűlés elé kerülő mostani csomagból hiányzik a devizahitelek végleges kivezetése, azaz nagy valószínűséggel forintosítása. Az erről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint ősszel terjeszthetik a törvényhozás elé. A kormány számít a bankok ellenállására. Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjújában kijelentette, a bankok egy része nyilvánvalóan megpróbálja bizonyítani igazát a kamatemelések esetében. A várható pereket reményeik szerint őszig befejezik, így semmi nem áll majd a hibás konstrukció végleges kivezetésének az útjába. Így kedvező esetben karácsonyi ajándékként véget érhet a devizahitelek dicstelen magyarországi szereplése.

Igaz, még a mostani csomag minden részlete sem világos. Nem tudni például, hogy a kormány a már lezárt szerződéseket is bevonná-e a rendezésbe, ha igen, milyen feltételekkel. Az azonban biztos, hogy a kormány minden élő szerződésre érvényesnek tartja a Kúria döntését, függetlenül az ötéves elévülési határidőtől, az évülési idő ugyanis érvelésük szerint a szerződés lezárásától indul. Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője ugyanakkor arról is beszélt a napokban, gondolkoznak azon, hogy a devizahitelekből végtörlesztéssel kiszállt adósokra is kiterjesszék-e a törvény hatályát.

A Magyar Bankszövetség kinyilvánította együttműködési hajlandóságát a Kúria mostani döntése kapcsán, de aggodalmát fejezte ki az elévülésre vonatkozó kormányálláspont miatt, illetve a végtörlesztők esetleges bevonása ügyében. Nem váratlan, hogy a bankok érdek-képviseleti szerve tiltakozik az elképzelések ellen. A 2011 végén indított végtörlesztések során a bankok nyakába varrt 370 milliárd forintos összegnél is nagyobb terhet jelenthet a Kúria júniusi döntése. Londoni elemzők csak 300 milliárdos összegről beszélnek ugyan, hazai szakemberek viszont ennél nagyobb csomagra számítanak. Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek arról beszélt, hogy az árfolyamrés visszafizetése 50–60 milliárd forintos terhet jelenthet a bankoknak, az egyoldalú kamatemelés során jogtalanul beszedett díjak visszautalása viszont elérheti a 400–450 milliárd forintot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.