Varga: A magyar állam mondja meg az áram árát

Az állam kizárólagos tulajdonosa marad a paksi erőműnek.

2014. 06. 11. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertetése szerint az orosz fél 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarországnak, amely az építés 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból teremti elő. Mint mondta, a hitelt a piacinál kedvezőbb feltételekkel kapja az ország, futamideje harminc év.

A tőketörlesztést az erőmű üzembe helyezését követően kell megkezdeni, a fizetendő kamat pedig a futamidő első tizenegy évében 3,95 százalék, majd hétéves időszakonként fokozatosan emelkedik.

A miniszter a hitel két fontos pénzügyi vonatkozására hívta fel a figyelmet: arra, hogy az összhangban van a költségvetés finanszírozási képességével és megfelel az alaptörvény adósságszabályának, és arra, hogy nem üzleti hitelről van szó, vagyis költségei nem épülnek be a Pakson előállított áram árába.

A Roszatom nagy valószínűséggel a szentpétervári Atomenyergoprojektet bízza meg a paksi erőmű két új blokkjának tervezésével – mondta korábban Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója.

 

Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket – nyilatkozta a Roszatom illetékes szakembere hétfőn a moszkvai Atomexpón.

Varga Mihály az energiaárak versenyképes szinten tartását elsődleges fontosságúnak nevezte, amely szerinte nem lehetséges a paksi bővítés nélkül. Szólt arról is, hogy a jelenleg működő blokkok az üzemidejük végéhez közelednek, kapacitásaikat pedig a legmodernebb technológiával ellátott egységekkel váltják majd ki.

Mindez szerinte jelentősen javítja a hazai áramellátás biztonságát és csökkenteni tudja a gázfüggőséget. Hosszú távon jelent biztonságot – mondta –, hiszen élettartamát hatvan évre tervezik. Szólt a beruházás gazdaságélénkítő hatásáról is, arról, hogy mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt és 1 százalékkal növeli a GDP-t.

Emlékeztetett: a beruházás 40 százalékát hazai vállalatokra bíznák, ami számukra minimum 4 milliárd eurónyi bevételt jelent, az államkasszát pedig 1 milliárd euróval gazdagíthatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.