Ebben éllovas Magyarország

Élen jár hazánk a duális szakképzés bevezetésében, de még több év kell, mire kiforr a rendszer – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

VZ
2014. 07. 04. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette, a kamara évek óta hangsúlyozta, hogy át kell alakítani a hazai szakképzést, elmozdulva a duális rendszer irányába. Hozzátette, tavaly szeptemberben indult el az új rendszer, de évek kellenek, hogy lássák a eredményeket, hogy felálljon az iskolarendszer és kialakuljon a tananyag. Parragh László elmondta, fontos a vállalatokkal és az érintett önkormányzatokkal való együttműködés.

A kamara elnöke elmondta, lényeges, hogy a szakképzettség megszerzése ne a képzési pálya vége, hanem annak csak egy állomása legyen. Hozzátette: az Audinál „a felsővezetők döntő része szakmunkásként kezdte és ma hatalmas vállalatot irányít”.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere az eseményen elmondta: az utóbbi két ciklusban a város több lépést tett azért, hogy minél fejlettebbé tegyék a várost és a térséget, a versenyképességet pedig a lehető legmagasabb szinten tartsák. Ennek elemeként említette, hogy a szakképzést helyezték előtérbe, illetve ösztöndíjprogrammal támogatják azokat a diákokat, akik a hiányszakmát tanulnak.

A duális szakképzés bevezetése óta most végez az első osztálynyi szakmunkástanuló a kecskeméti Mercedes-gyárnál is. A kereskedelmi és iparkamara elnöke korábban arról beszélt, hogy szerinte egy életpályamodell alapján biztosítani lehetne a szakképzést követően a továbbtanulásukat is.

A duális szakképzés működtetésére a kisvállalkozók és a nagy nemzetközi cégek nyitottak a leginkább. Jelenleg országszerte közel 50 ezer diák vesz részt ilyen képzésben, közülük 7 ezren végeznek idén.

A piaci igényeket alul- és felülteljesítő felsőoktatás sem kifizetődő, ehelyett ahol lehet és ahol hasznos, a duális képzést támogatja az új felsőoktatási államtitkár. Palkovics László portálunknak adott exkluzív interjújában korábban beszélt az új modell sikereiről Kecskeméten. Az államtitkár a felsőoktatásban a duális képzés megteremtéséről azt mondta: bizonyos környezetben, bizonyos intézménytípusnál van értelme. Ez nem aszpirin, amitől megoldódik minden probléma a felsőoktatásban – jelentette ki.

A hallgatók 24 hetet töltenének a felsőoktatási intézményben, és ugyanennyit vállalatoknál, ahol szintén képzésben részesülnek, amit utóbbi finanszíroz. Erre az időre hallgatói munkavállalói szerződést kötnének velük, és minimum a minimálbér meghatározott százalékának megfelelő fizetést kapnának. A gazdaság így gyorsabban és jobb szakemberekhez juthatna – mutatott rá, jelezve: a minősítést, vállalati akkreditációt a törvény alapján létrejövő Duális Képzési Tanács végezné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.