Iparkamara: ez a magyar gazdaság érdeke

Támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mondta a szervezet elnöke.

VZ
2014. 07. 17. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követően sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információátadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási intézmények magas társadalmi elfogadottsággal rendelkeznek Magyarországon. Az elvárások egyértelműek: olyan diplomát kell kiadni, amellyel érvényesülni lehet. A felsőoktatási intézményekben zajló kutatás-fejlesztés, innováció átalakítását is egyeztetni fogják a gazdaság szereplőivel, hogy ezek az eredmények is hasznosulni tudjanak – mondta az államtitkár.

Palkovics László szerint fontos, hogy a következő néhány hónapban lezáruljon az útkeresés folyamata, kidolgozzák a felsőoktatási stratégiát, amelyet az év végén a kormány elé terjesztenek elfogadásra, s minél hamarabb elkezdődjön a megvalósítás is.

Az államtitkár szerint a felsőoktatásban a gazdaság érdekeinek és részvételének erősítésére jó példa a duális, azaz gyakorlatorientált képzés megvalósítása. Példaként említette, hogy egy mérnök vállalatba történő integrálásának költsége megegyezik a felsőoktatásban ráfordítottal. A duális képzés bevezetésével a vállalatba való integrálás költsége megtakarítható lenne – fejtette ki az államtitkár.

Hozzátette: a felsőoktatási törvény módosítása megteremtette a duális képzés bevezetésének lehetőségét, a következő hónapokban ki fogják dolgozni a részleteket, létrejön a duális képzési tanács, amely a rendszer működtetését felügyeli.

Az MKIK elnöke német példát említve úgy vélekedett, hogy nemzetközi szinten nem egyetemi rangsorokat kell nyerni, hanem versenyképességet. A német gazdaság az egyik legsikeresebb a világban, ezért a német modell adaptálása fontos Magyarországon, a gyakorlati képzést meg kell honosítani a hazai felsőoktatásban – fejtette ki elnöke.

Úgy vélte, a kutatás-fejlesztés-innováció kérdését a felsőoktatási intézményekben is helyére kell tenni, és meg kell jeleníteni a gazdaság igényeit. Fontos, hogy a felsőoktatási intézmény átalakításában minden szereplő megtalálja saját számítását – mondta Parragh László.

Bihall Tamás, az MKIK alelnöke elmondta, hogy a kamara 50 vállalatának több száz szakembere hét munkabizottságban vett részt a felsőoktatás átalakítására szóló javaslatainak kidolgozásában.

Palkovics László, az MTI-nek elmondta, hogy 2015 szeptembertől vezetik be a felsőoktatásban a duális képzést. A diploma értékét a munkaerőpiac mondja majd meg, ezt valamilyen módon előre kell majd jelezni, és ehhez szükséges a gazdaság szereplőivel az együttműködés – fejtette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.