22 éves csúcson a magyar foglalkoztatás

A magánszférában is bővült a munkaerő-kereslet augusztus-októberben – kommentálták az adatokat az elemzők.

TK
2014. 11. 27. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

A tárca kiemeli, hogy a 2014. augusztus–októberi időszakban a munkanélküliség 2,7 százalékponttal, 7,1 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, ami 2007 óta a legkedvezőbb adat. Ez azt jelenti, hogy 114 ezerrel kevesebben, 319 ezren voltak állás nélkül a vizsgált időszakban. A munkanélküli nők száma 43 ezerrel csökkent egy év alatt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent, így e területen biztosan az Európai Unió éllovasai között van Magyarország.

A beérkezett adatok egyre jelentősebb foglalkoztatás-bővülést mutatnak, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására egyaránt kedvező hatással van – hívja fel a figyelmet az NGM.

Az adatokra az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegációban Szöulban tartózkodó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is reagált. Magyar újságíróknak elmondta: a magyar gazdaság növekedési lendületben van, a bővülés pedig önmagában is növeli az emberek elhelyezkedési esélyeit .

Varga Mihály hangsúlyozta: a gazdasági bővülésnek is köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma lassan eléri a 4,2 milliót. Emellett a könnyebb és olcsóbb foglalkoztatáshoz hozzájárult, hogy csökkentek a munkát terhelő adók – magyarázta.

A miniszter megemlítette továbbá a munkahelyvédelmi akciót, amely jelentős járulékkedvezményt ad a munkahelyek megtartásához. Jelezte, már több mint 900 ezer munkavállaló után vették igénybe e kedvezményt. Külön kiemelte, hogy jelentősen növekedett a nők foglalkoztatása, így már mintegy 1,9 millió nő dolgozik.

Varga Mihály végül megerősítette, hogy a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyre vonatkozó tervét továbbra is tartja a kabinet.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a KSH jelentésére reagálva fontosnak nevezte, hogy továbbra is 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma. A 200 ezres bővülés döntően a versenyszférát érinti, ugyanis 25 ezerrel nőtt a közmunkások száma, 6-7 ezerrel a migrációs munkavállalás, tehát 160 ezernél többen vannak azok, akik a versenyszférában találták meg a munkalehetőséget az elmúlt egy évben – ismertette a részleteket Czomba Sándor, reményét fejezve ki, hogy ez a folyamat a jövő évben is folytatódik.

Az államtitkár hozzátette: folytatják a jól bevált programokat, így a Munkahelyvédelmi Akcióterv kedvezményeit, az első munkahely garanciaprogramot, a lakhatási támogatást, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását, s mindez kiegészül az ifjúsági garanciaprogram indításával, amelynek keretében 36 milliárd forint áll rendelkezésre 2016 közepéig a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének segítésére. Erre a célra 2016 második felétől újabb forrásokat biztosítanak – tette hozzá Czomba Sándor.

Megemlítette azt is, hogy a jövő év elején olyan pályázatokat írnak ki elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek a növekedés mellett a foglalkoztatás bővítés lehetőségét is magukban rejtik – mondta el Czomba Sándor az MTI-nek.

Az államtitkár a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a legfrissebb adatok szerint az idén augusztus-októberben a feldolgozóiparban 64 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, míg az építőiparban 21 ezerrel, a mezőgazdaságban 12 ezerrel, a kereskedelemben pedig 10 ezerrel dolgoznak többen, mint az előző év azonos időszakában.

Kiemelte: 22 éves csúcson van a foglalkoztatás és több mint egy éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.

Deáki Péter, a Buda-Cash elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli, hogy a tovább javuló munkaerő-piaci statisztikák mindenképpen kedvezőek, de a képet valamelyest árnyalja, hogy a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a javuláshoz.

A szakértő kifejtette: a 15-74 évesek foglalkoztatási rátája 55,1 százalékon maradt, ami 2,8 százalékponttal kedvezőbb az egy évvel korábbinál. Historikusan vizsgálva ez a mutató 2012 elején még 50 százalék alatt járt, így a foglalkoztatás emelése tekintetében a javulás igén látványos és folytatódik, főként az olyan kormányzati hatásokra, mint például a közfoglalkoztatás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: elkezdett bővülni a privát szektor munkaerő-kereslete, mivel a munkaerő-intenzív ágazatok, mint az építőipar, jelentősen növekedtek az év első felében. Emellett kiterjedt a közmunkaprogram is, már 200 ezer körül van azok száma, akik részt vesznek benne – tette hozzá. Ez is egy addicionális munkaerő-kereslet, ami mérsékli a munkanélküliségi rátát – jegyezte meg.

Úgy vélte, hogy a munkaerőpiac a vállalkozások szempontjából feszesnek mondható. Alacsony a munkanélküliségi ráta, sok munkaerőt felszív a közmunkaprogram – akik egyébként nehezen tudnak utána elhelyezkedni –, a vállalatok pedig viszonylag dinamikusan szeretnék bővíteni a foglalkoztatást, így pedig egyre nehezebb a megfelelő embert a megfelelő helyre megtalálni – fejtette ki Balatoni András.

A szakértő szerint ha jövőre még további 50 ezerrel növelik a közfoglalkoztatottak számát, megvan a veszélye, hogy bérinflációs folyamat indulhat el. Véleménye szerint nem feltétlenül érdemes a gazdasági ciklus jelenlegi szakaszában mesterségesen fenntartani azt a jelentős munkaerő-keresletet, amit a közmunkaprogram jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.