Élre törhet a hiteltörlesztési kafetéria

Több helyen elsősorban a munkavállalók sürgették az új juttatás bevezetését .

Jakubász Tamás
2014. 11. 10. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes folyamat bontakozott ki az utóbbi hetekben. Számos közepes és nagyobb cégnél a munkavállalók kérést terjesztettek elő, s kezdeményezték, hogy a jövőben – kafetéria formájában – a munkaadó is járuljon hozzá lakáshitelük törlesztéséhez. – Hasonlóra az utóbbi időszakból nemigen lehet példát mondani – állapította meg lapunknak a PwC tanácsadó társaság adóügyi cégtársa. Lőcsei Tamás arról beszélt: a módszer népszerűségéhez nem férhet kétség, a juttatás rengeteg hiteladós helyzetén javíthat. A megoldást ugyanakkor a munkaadók is kedvelhetik, hiszen úgy adhatnak érzékelhető nagyságú dotációt dolgozóiknak, hogy az összegek után nem kell adót fizetniük.

A hiteltörlesztési kafetéria az idén is nyújtható, a jogi feltételeket a törvényalkotás és a szaktárca már korábban létrehozta. Az adósmentés e különös módozatának legfontosabb részleteiről annyi mondható el, hogy a dolgozónak a munkáltató öt év alatt legfeljebb ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – azért, hogy az érintett törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. A munkaadó határozhat úgy, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van mód, hogy a foglalkoztatók kafetéria-rendszerükbe illesszék ezt a lehetőséget.

A tapasztalatok szerint egyre több munkaadó tervezi az új juttatás bevezetését. – Leginkább a nagyobb és a közepes cégeknél érzékelhető ez ügyben jelentős mozgolódás – mondta az adószakember. Ennek magyarázata Lőcsei Tamás szerint az, hogy ahol több a munkavállaló, ott nagyobb az esély arra, hogy a dolgozók közül annak idején számosan vettek fel banki hitelt lakásuk megvásárlásához. A munkáltatók egyébként – a jelenlegi helyzet szerint – főként két esetkörben adnának hiteltörlesztési kafetériát: az összegeket az alkalmazottak vagy a kölcsönök visszafizetéséhez, vagy az új otthon megvételéhez használhatnák fel.

A módozat népszerűségét – a társadalmi léptékű eladósodottság nyilvánvalóan számottevő mértékén túl – az is erősítheti, hogy a parlament asztalán fekvő őszi adótörvény-javaslat más béren kívüli juttatások adójának megemelését irányozza elő. Bár az indítványt még nem szavazták meg, s a bejelentések szerint változásokra is lehet számítani, mégis előfordulhat, hogy az adóterhek emelkedése miatt a munkáltatók inkább a teljesen adómentes hiteltörlesztési támogatást kínálják majd alkalmazottaiknak, s kevésbé – mondjuk – a Szép-kártyát, az Erzsébet-utalványt vagy az utazási bérletet. Utóbbi juttatások hosszú távú sorsát illetően jelenleg annyi tudható: a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az emberek inkább pénzt kapjanak munkájukért, s kevésbé utalványok és kártyák formájában fizessék ki őket munkaadóik. Ennek kapcsán a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára lapunknak azt mondta: a kormány folytatná az egyszerű, átlátható adórendszer kialakítását. Ennek egyik elemeként a kabinet még ebben a ciklusban szeretné megvalósítani az egy számjegyű személyi jövedelemadót, ám ezzel párhuzamosan felülvizsgálja a kedvezmények rendszerét. Pankucsi Zoltán megjegyezte: amennyire lehet, azonos szintre hoznák a munkához kapcsolódó különféle juttatások – így a kafetéria és a munkabér – közterhét.

A hiteltörlesztési kafetéria ügyében is megkérdeztük a szaktárcát, ahonnan most azt a választ kaptuk: a kormány tudatosan hagyta meg adómentes juttatásnak a kölcsönök visszafizetéséhez adható munkáltatói támogatást. Nem vitatható ugyanis – tették hozzá a minisztériumnál –, hogy a munkáltatóknak is előnyös ez a megoldás, hiszen semmilyen közteher megfizetésével nem jár. Az NGM-ben úgy érzékelik: óriási a munkavállalók érdeklődése a lehetőség iránt, s ez alapjaiban befolyásolhatja a foglalkoztatók döntését. – A módozat nem kevesebb, mint hétszázezer hitelfelvevő helyzetén segíthet – húzták alá a tárcánál. Szerintük ennek az adómentes segítségnek az összértéke akár az ötmillió forintot is elérheti, ami hatalmas könnyebbség lehet a magyar családoknak, hiszen a hazai háztartások átlagos tartozása hétmillió forint körül mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.