Két vizsgálatot is folytatott a NAV a Bunge bejelentése alapján

2011-ben a vetőmag-felvásárlásnál, 2013-ban az élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt.

BLM
2014. 11. 20. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu csütörtökön írt arról, hogy az amerikai tulajdonú cég majdnem két tucat étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát vázolt föl 2012 elején az adóhatóság központi hivatalának elküldött anyagában. A portál szerint azonban a listára került étolajmárkák három évvel később, ma is ott találhatók a boltok polcain.

A NAV csütörtök délutáni közleménye szerint az eljárás mindkét esetben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt zajlott, illetve zajlik. Tizenhat ember gyanúsított az ügyben, ebből nyolcan már vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen pedig előzetes letartóztatásban.

Az adóhivatal feltárta, hogy az elkövetők több éve működtettek egy olyan bűnszervezetet, amely tizenkét magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt. Ez a bűnszervezet áfabefizetés nélkül különböző élelmiszer-ipari termékeket – például cukrot, étolajat, kávét – hozott be Magyarországra Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából.

A NAV közleményében hangsúlyozza: saját felderítő tevékenységének eredményeként idén februárban 50 helyszínen tartott házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Májusban újabb 400 helyszínen zajlott az összehangolt akció. Eközben a NAV-nál több mint 300, az ügyhöz kapcsolódó vizsgálatot végeztek el.

A közlemény szerint mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét is. Eddig 16 embert gyanúsított az ügyben, nyolcan már vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen előzetes letartóztatásban. Négy személyt közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A NAV emellett együttműködik a cseh és a szlovák nyomozó hatóságokkal, mivel nemzetközi ügyről van szó. Az elkövetők bűnszervezetben végrehajtott költségvetési csalás bűntett miatt akár 20 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

A NAV a Bunge Zrt. által rendelkezésre bocsájtott konkrét adatokat minden esetben eredménnyel hasznosította – hangsúlyozza az adóhatóság.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Bunge bejelentésével kapcsolatban a Hír TV Magyarország élőben című műsorában már október végén elmondta: 2013-ban indult el a tizenkét céget érintő adóellenőrzés. Az adóhiány meghaladja a kétmilliárd forintot, s kiterjedt ellenőrzést végeztek az ügyben – közölte.

Ismert, Varga Mihály ezt megelőzően a parlamentben arról beszélt, hogy 2011 óta már három cég, a Glencore, a Cargill és a Bunge bevonásával folyik gabonakereskedelmi vizsgálat. Ennek eredményeként idén februárban 50 helyszínen volt házkutatás, cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 800 millió forint értékben rendelt el vagyonlefoglalást a szlovák és a cseh hatóságokkal együttműködve – mondta a tárcavezető, megjegyezve, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.