A NAV látókörében az amerikai cég

Tállai András államtitkár azt nem árulta el, hogy a Bunge milyen minőségben részese az adóhatósági vizsgálatnak.

MNO
2014. 10. 30. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az amerikai Bunge által bejelentett áfacsalási üggyel kapcsolatban a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este elmondta: 2013-ban indult el az adóellenőrzés, 12 céget érint, 16 személy van gyanúsításban, az adóhiány meghaladja a 2 milliárd forintot. Kiterjedt ellenőrzést végeztek az ügyben – közölte.

Elmondta azt is, van alapja annak, hogy a feljelentő, az amerikai Bunge is érintett lehet hazai gabonakereskedelmi ügyekben, ezt állítása szerint maga Varga Mihály miniszter is megerősítette. Hozzátette: ennek a cégnek más országokban van problémája az adózással, Argentínában például 400 millió dollárt követelnek tőle. „Nagyon érdekes a helyzet, a feljelentő került abba a helyzetbe, hogy elképzelhető, sőt bizonyos, hogy benne van ezekben a csalásokban” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy tényként kezelhető, bizonyítékokkal alátámasztható-e az amerikai cég érintettsége, Tállai elmondta: bizonyíték és tény az, ami jogerőssé válik, most még másik szakaszában van az adóellenőrzés.

Ismert, Varga Mihály hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy 2011 óta már három cég, a Glencore, a Cargill és a Bunge bevonásával folyik gabonakereskedelmi vizsgálat. Ennek eredményeként idén februárban 50 helyszínen volt házkutatás, a cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Hozzátette, hogy sikerült azonosítani a bűnszervezetet, 14 gyanúsított van, 8 ember került vizsgálati fogságba, 4-en pedig előzetes letartóztatásba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 800 millió forint értékben rendelt el vagyonlefoglalást a szlovák és a cseh hatóságokkal együttműködve – mondta Varga Mihály, megjegyezve, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik. „Ha az amerikai nagykövetségnek további információja van erre vonatkozóan, akkor kérjük, hogy [ ] ezekkel az információkkal segítse a NAV vizsgálatát” – zárta szavait a tárcavezető.

Az ügy hátteréről a Magyar Nemzet azt írta: a Bunge a Glencore és a Cargill mellett része annak a hazai céghálónak, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai feltérképeztek egy jelentős mértékű adócsalási ügyben. Noha a NAV nyomozói a Bunge jelzései alapján már 2011-ben vizsgálatot kezdeményeztek, maga az amerikai cég is felbukkant abban a társasági hálóban, amelynek szereplői a gyanú szerint Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából úgy hoztak be cukrot, kávét és étolajat Magyarországra, hogy nem fizették be az adót az élelmiszerek után.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy a külföldi óriáscégek közül kettő is kitűnő kapcsolatokat ápol az Egyesült Államok legmagasabb politikai vezetésével. A Glencore alapítójának, akit az amerikai történelem legnagyobb adócsalójaként emlegettek, Bill Clinton hivatali idejének utolsó napján adott kegyelmet.

Tavaly június 31-én pedig Barack Obama korábbi környezetvédelmi tanácsadója, Carol Browner a Bunge Limited igazgatótanácsának tagja lett. Browner ma is jelentős befolyással bírhat a Fehér Házban, ugyanis amellett, hogy Obama tanácsadója volt, Bill Clinton elnöksége alatt nyolc éven át vezette az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalát.

Fény derült arra is, hogy a Bunge és a Cargill üzletfilozófiája a génmódosított élelmiszerek terén köztudottan szöges ellentétben áll a magyar kormány törekvéseivel, vagyis a genetikailag módosított termékekkel szemben megfogalmazott zéró toleranciával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.