Tállai: A 2015-ös költségvetés a realitásokon alapszik

Az államháztartás stabilitásának fenntartása, a nemzeti vagyon gyarapítása – többek között ezek a büdzsé prioritásai.

MNO
2014. 11. 12. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első helyen az államháztartás stabilitásának fenntartását, valamint az államadósság csökkentését emelte ki az államtitkár a költségvetés céljai közül, de a prioritások közé sorolta a nemzeti vagyon gyarapítását, valamint az uniós támogatások magas arányának felhasználását a gazdaságfejlesztésre. Emellett felidézte, hogy 2015 a bankok elszámoltatásának éve is lesz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) október 20-án terjesztette a Költségvetési Tanács elé a tervezetet. Közleményük szerint az NGM a költségvetés kidolgozásánál arra törekedett, hogy egyrészt 2015 a banki elszámoltatás éve legyen, és részben ennek köszönhetően több pénz maradjon a családoknál, ezzel is erősítve a nemzetgazdaság számára fontos belső keresletet. A kormány másik fő célja, hogy nagyarányú bürokráciacsökkentést indítson el Magyarországon, ami az ország gazdasági versenyképességét jelentősen javítja.

 

Varga: Ösztönözni kell a növekedést

 

„Olyan költségvetés fog születni, amely alapvetően a növekedésre és a munkahelyteremtésre fog fókuszálni. A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon minél több ember dolgozzon, minél több ember tudja jövedelmen keresztül eltartani a családját. A növekedést szeretnénk ösztönözni, hiszen most már nem annyira az adósság féken tartása, hanem inkább a növekedés a legfontosabb célunk. Ebből a szempontból tehát egy nagyon jó költségvetés fog születni, amely tekintettel van a vállalkozások, a gazdaság és az emberek érdekeire” – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a terveket illetően.

A vitában az ellenzéki képviselők rendre megkérdőjelezték Tállai András állításait, illetve rákérdeztek például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének amerikai beutazási tilalmi ügyére is.

Tállai András ismertette, hogy az államadósság GDP-arányosan 75,4 százalékra, a költségvetés hiánya pedig 2,4 százalékra csökken jövőre. Az infláció idén alig mérhető, a költségvetés jövőre 1,8 százalékos áremelkedéssel számol. Miután a devizahiteleket forintosítják, a családoknál több pénz marad, ezért a fogyasztás 2,6 százalékkal növekszik – mondta.

Az életpályamodellekről szólva pedig kiemelte, hogy a pedagógusok 38 milliárd, a fegyveres és rendvédelmi szervek pedig 44 milliárd forint többletforrást kapnak a jövő évi költségvetésben.

Beszámolt arról is, hogy a második államreformot kidolgozó bizottság már megkezdte munkáját, ennek eredményeképpen csökken majd az állam működtetési költsége és gördülékenyebb lesz az ügyintézés.

A foglalkoztatás bővítését a munkaerőpiacon kívánja elérni a kormány, ennek érdekében átalakítja a szakképzést. A segély helyett munka elvét követve pedig növeli a jövő évi költségvetésben a közfoglalkoztatás támogatását – sorolta.

Volner János (Jobbik) úgy vélte, hogy a régi megszorítások mintájára készült a jövő évi költségvetés is, és azt kérdezte Tállai Andrástól, hogy a szocialista kormányok alatti hat megszorításból hányat helyezett hatályon kívül a Fidesz-kormány.

Az államtitkár válaszában az energia árának csökkentését, a devizahitelesek helyzetének megoldását, valamint a nyugdíjak reálértékének megőrzését nevezte meg.

Volner János kifogásolta, hogy GDP-arányosan 2010 és 2015 között az egészségügyi kiadások szavai szerint 9,1-ről 8,1 százalékra, az oktatási kiadások 11,6-ról 9,7 százalékra, míg a felsőoktatási kiadások 3,3 százalékról 3 százalékra csökkentek. Azt is megkérdezte, hogy hol van a kormány által ígért 1 millió új munkahely, továbbá úgy vélte, hogy nyomtalanul eltűnt a magánnyugdíjpénztáraktól elvett 3 ezer milliárd forint, pedig ezzel a GDP 10 százalékát kitevő összeggel jelentősen lehetett volna csökkenteni az államadósságot.

Tállai András válaszában elmondta, hogy a kormány jövőre felszámolja a kórházak adósságait, a háziorvosok pedig 2 milliárd forintot kapnak az ellátások megerősítésére. Az egymillió új munkahelyet pedig az ígért 10 év végén kérjék számon a kormányon – jegyezte meg. Eddig 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az államadósság pedig csökkent – tette hozzá az államtitkár.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a bankok elszámoltatása felől érdeklődött, és úgy vélte, hogy az áfacsalás mindaddig fennáll, amíg az EU-ban is magasnak számító 27 százalék lesz a forgalmi adó kulcsa. Javasolta, hogy a gyermekneveléshez szükséges termékek és az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen 5 százalékra. Kifogásolta, hogy a kormány a nyugdíjak értékmegőrzését hangoztatja, így emelésük szóba sem kerül. A kormány által a multicégekkel kötött stratégiai megállapodásokat pedig azért nem tartotta jónak, mivel véleménye szerint így a kkv-k rovására jutnak nagyobb profithoz ezek a cégek, amit ki is visznek az országból.

A NAV elnökének beutazási tilalmáról azt mondta az államtitkár, hogy nincs vád, csak vádaskodás, és Magyarország zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Az áfabehajtásban – egy uniós tanulmány szerint – a középmezőnyben helyezkedik el Magyarország, de a sűrített adatszolgáltatással, valamint a gyakoribb ellenőrzésekkel a helyzet javul. A nyugdíjak értékéről pedig úgy vélekedett, hogy azok csak a gazdaság teljesítőképességének a függvényében emelhetők.

Varju László (független) képviselő Európa szegény országának nevezte Magyarországot. Havi 8 ezer új munkahely kellene, mivel a közmunkások finanszírozása az adóbevételből történik – vélte a képviselő. Tóth Csaba (MSZP) bizottsági alelnök felszólalásában pedig – egyebek mellett – az egészségügyi kiadások alacsony voltát, továbbá az állam működtetésének magas kiadását kifogásolta.

Szelényi Zsuzsanna (Együtt) a költségvetési bizottság tagjaként – a gazdasági bizottság tagjainak egyhangú hozzájárulásával – szólalt fel az ülésen. A jövő évi költségvetés bevételi oldalának megalapozatlanságát kifogásolta.

Tállai András az előbbi felvetésre az Állami Számvevőszék jelentésével válaszolt: a bevételi oldalból mindössze 105-110 milliárd forint lehet megalapozatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.