A szomszédokat sújtja leginkább az orosz embargó

Év végéig 10 milliárd forintos veszteség éri a magyar agrárgazdaságot az orosz beviteli korlátozások miatt.

MNO
2014. 12. 09. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta hetvenmillió forint veszteséget kénytelen elkönyvelni az orosz beviteli tilalom miatt a magyar agrárágazat, az év végéig a kár meghaladja a tízmilliárd forintot. Az embargó a hárommilliárd eurós magyar mezőgazdasági kivitel tíz százalékát érinti, ám a kiesés nagyon nehéz helyzetbe hozta a magyar agrárágazatot és feldolgozóipart – mondta a Napi.hunak Budai Gyula.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy 2014 februárjában a szomszédos országokban felbukkanó sertéspestisre hivatkozva már megtiltották a magyar sertéshús importját az oroszok, majd mire elvégezték a magyar beszállítócégek akkreditálását, és azok elkezdhettek volna ismét szállítani, jött az embargó. A beviteli korlátozás hatásait állami felvásárlással és új piacok felderítésével igyekszik csökkenteni a magyar kormány.

A baromfiból és víziszárnyasból készült termékeknél sajnos nagy veszteségek várhatók. A vezető cégek – Gallicoop Zrt., Hungerit Zrt. – ugyanis kifejezetten az orosz piac igényei szerinti árukat állítottak elő, s ezeket másutt nehezen lehet eladni. Az embargó miatt az Gallicoop exportja 60 százalékkal esett vissza idén, a Hungerit kacsa- és libatermékekből származó 6,1 millió eurós árbevétele pedig 1,8 millió euróval csökken, s érzékeny veszteségek érik a Pick Szeged Zrt.-t, a Kométa 99 Zrt.-t és a Gyulahús Zrt.-t is.

Budai szerint ugyanakkor optimizmusra ad okot, hogy ezeknek a cégeknek már van az orosz egészségügyi szabályok szerinti akkreditációja – szemben a nyugat-európai üzemek jelentős részével –, így az embargó feloldását követően szintre azonnal elindíthatják exportjukat Oroszországba.

A kabinet továbbra is aktívan keres új piacokat a magyar agrártermékeknek – erősítette meg a kormánybiztos. Ehhez a közelmúltban megnyílt magyar kereskedőházakat is fel akarják használni, kétoldalú tárgyalásokat folytatnak az érintett országokban. Ígéretes piacnak látszik Szlovákián és Románián kívül Szerbia, Montenegró és Fehéroroszország is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.