Az állam megveszi a Budapest Bankot

A GE és a magyar kormány aláírta az előszerződést. 2015 első felének végére zárulhat a pénzintézet átadás-átvétele, de nem akarják örökre állami tulajdonban tudni a bankot.

MNO
2014. 12. 04. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam és az eddigi tulajdonos GE csütörtökön írta alá a Budapest Bank megvételéről szóló előszerződést – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön a rendkívüli sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: jövő év első fél évének végére zárulhat a pénzintézet átadás-átvétele. Varga Mihály szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Hozzátette: a bank jövőjéről csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet a társaság, akárcsak az MKB. A magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni – fogalmazott, majd kérdésre válaszolva kifejtette: 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank – az MKB és a BB – megvásárlásával teljesült.

Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartja annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val. Ismertette: a most megkötött előszerződést követően készítik el a végleges értékelést, és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja.

Az MTI kérdésére azt válaszolta: a hazai bankrendszernek többségének magyar tulajdonban kell lennie, ez a kívánatos, ezt a miniszterelnök is többször kifejtette.

Varga a vasárnapi nyitva tartásról is beszélt. Elmondta, a kormány támogatja a korlátozására vonatkozó kezdeményezést. Kérdésre válaszolva közölte: mivel a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen még nem fogadta el a törvényhozás, egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

A Budapest Bank végleges adásvételi szerződését jövő év január 16-áig kötik meg – derül ki a megvásárláshoz szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatból, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányhatározat szerint a vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz. A társaságnak az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújt hitelt a vételárral megegyező összegben, illetve a szükséges garanciát is az MFB vállalja. A határidő a hitelígérvény kiadására és a garanciavállalásra 2015. január 15-e, a hitel folyósítására pedig a végleges részvény adásvételi szerződés zárása.

 

A hitelnyújtásra és a garanciavállalásra az államot terhelő visszavonhatatlan készfizető kezesi felelősség mellett kerül sor. A nemzetgazdasági miniszter megvizsgálja az állami kezesség után felszámítandó kezességvállalási díj kapcsán a szükséges intézkedéseket, és december 10-éig benyújtja a kormánynak a rájuk vonatkozó előterjesztést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével január 15-éig készít előterjesztést a vételár finanszírozásáról.


A kormányhatározat szerint a hitelintézetben való részesedésszerzés nemzetgazdasági stratégiai érdek, ezért a kancelláriaminiszter kezdeményezi – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján – a részesedés megszerzésének közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá való minősítését.


Az államot megillető tulajdonosi jogokat a vevő felett az MFB Zrt. gyakorolja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.