Élesedő vita a vasárnapi munkáról

Parragh László szerint várható, hogy forgalom- és állásvesztéssel jár a korlátozás bevezetése.

2014. 12. 04. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több kritikus vélemény fogalmazódik meg az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló kereszténydemokrata javaslat miatt, amelyről tegnap, lapzártánk idején is vitáztak a parlamenti képviselők. Emlékezetes, a kisebbik kormánypárt képviselői azt kezdeményezték, hogy a jövő év márciusától a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon ne nyithassanak ki.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) is téma volt szerdán a vasárnapi zárva tartás, a kérdésben újabb egyeztetés zajlott le a piaci szereplőkkel. Értesülések szerint ezúttal nem csupán a kereskedők képviseltették magukat a tárgyaláson, hanem a hazai élelmiszer- és feldolgozóipar, illetve a turizmus, vendéglátás szervezetei is részt vettek a megbeszélésen, s a jövő héten tartandó újabb egyeztetésre már fogyasztóvédelmi szervezeteket is meghívnak. Úgy tudni, a résztvevők többsége aggodalmát fejezte ki a vasárnapi szabadnap bevezetésének várható következményei miatt, úgy vélik, nem ez a megfelelő időszak az egyébként társadalmi szempontból indokolt kezdeményezésnek. – Célunk, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszum szülessen. Olyan megoldásokat keresünk, amelyek egyformán szolgálják a dolgozók és a vállalatok érdekeit. Az egyeztetések folyamatosak – közölte a Magyar Nemzettel az NGM sajtóosztálya.

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelemben eladott áruk mennyisége az előző év azonos időszakához képest – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedés mögött egyrészt a rendkívül alacsony infláció és az ennek ellenére növekvő jövedelem, másrészt az online pénztárgépek bevezetése miatt fehéredő gazdaság áll – hangsúlyozta Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-nek. Rámutatott, októberben a legnagyobb, 6,6 százalékos növekedést az iparcikkek értékesítése érte el, ezen belül is a ruházati piac és a használt cikkek eladásai nőttek számottevően. Az üzemanyag-forgalom ebben a hónapban 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, főként a gyorsan csökkenő üzemanyagárak miatt. – Minden területen növekedett a piac. Ősszel erős fejlődés indult, amely jövőre sem esik vissza – értékelte a friss adatokat az OKSZ főtitkára. Októberben havi szinten 0,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban a szeptemberi 1,2 százalékos csökkenés után – tette közzé az Eurostat. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek forgalma 0,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-ipari cikkek értékesítése 0,6 százalékkal.

Nemrég a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kereskedelmi Kollégiuma azt közölte, támogatják a kezdeményezést. – A kollégiumban túlnyomórészt kisebb vállalkozások képviseltetik magukat, ők nagy többséggel megszavazták a tervezet támogatását. Azonban egységes kamarai állásfoglalást nem tudunk tenni, mivel nagy munkaadók is vannak tagjaink között – mondta a lap kérdésére Parragh László, az MKIK elnöke. Hangsúlyozta: a nagyjából 300 milliárd forintos forgalmat eredményező vasárnapokra tervezett szünnap gazdasági szempontból nézve veszteséggel járhat a vállalatoknak, amely rövid távon költségvetési kiesést is okoz. Ez azonban az elnök szerint hosszabb távon kiegyenlítődne, hiszen a vásárlói szokások átalakulása után a belső fogyasztás csökkenése nem lesz érzékelhető a boltok forgalmán. – Még sok a tisztázandó részlet, ugyanakkor nem tartjuk eltúlzottnak, hogy a döntés következtében tízezer körülire tehető azok száma, akik elveszíthetik munkájukat a kereskedelemben – mondta Parragh László. Megjegyezte, amennyiben a szabályokban azt is rögzítik, hogy csak jelentős bérpótlék mellett lehet vasárnap dolgoztatni az alkalmazottakat, annak árfelhajtó hatása lehet. – Ezzel együtt a javaslat piacvédelmi törekvéseivel egyetértünk. Az üzleti szempontokon túl a szabad vasárnap ügye társadalompolitikai dilemmát is jelent – jegyezte meg az MKIK elnöke.

A korlátozással nem biztos, hogy a sarki kis boltban nő majd a vasárnapi forgalom. A vásárlók a hét többi napján intézik majd a beszerzéseket, méghozzá a nagyobb alapterületű üzletekben, ahol jobban eloszlik a tömeg – jegyezte meg a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.