Egyesülhet a Budapest Bank és az MKB

Összevonhatják hosszabb távon a Budapest Bankot és az MKB Bankot, miután az előbbit is megvásárolta a magyar állam.

Hajdú
2014. 12. 04. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összevonhatják hosszabb távon a Budapest Bankot és az MKB Bankot, miután az előbbit is megvásárolta a magyar állam. Legalábbis banki körökben ez nyílt titoknak számít, mint ahogy az is, hogy a Budapest Bank megvásárlását még ebben az évben bejelentik – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu elemzője.

Gergely Péter szerint teljesen logikus az összevonás, hiszen a Budapest Banknak széles a vállalkozói profilja, jó és élő kapcsolatot ápol a kormánynak kifejezetten fontos kis- és közepes vállalkozókkal, míg az MKB-nál jól kiépített a lakossági üzletág. A két pénzintézet összevonásával létrejövő bank – a mérlegfőösszeget tekintve – az OTP mögé a második helyre léphet előre. A Budapest Bankhoz minden bizonnyal nem jut olyan olcsón az állam, mint az MKB-hez, amelynek veszteségeit a tulajdonos Bayern LB átvállalta. A Budapest Bank ugyan számottevően kisebb, mint az MKB, egyenesen a legkisebb nagybank, de kifejezetten jól működik.

Az elmúlt négy év mindegyikében nyereséggel zárt, és nem terheli olyan fizetésképtelen ingatlanhitel-tömeg, mint amely az MKB-t árát lehúzta. A Budapest Bank megvásárlásáról korábban már több hír is napvilágot látott.

Legutóbb a tegnapi Népszabadság írt arról, hogy a lényeges kérdésekben már megegyeztek az állam és a bank képviselői, s már csak a formális kormánydöntésre várnak, hogy nyilvános legyen az üzlet. November közepén pedig a 444.hu szellőztette meg az elképzelést, amit a Reuters is megerősített.

Ha valóban nyélbe ütik az adásvételt, úgy tovább erősödik a magyar tulajdon a hazai bankrendszerben, s valósággá válhat az évekkel ezelőtt kitűzött cél, stabilan 50 százalék fölé emelkedik a magyar irányítással tevékenykedő bankok aránya.

A Budapest Bank tulajdonosa, az amerikai GE Capital nemcsak magyarországi leányvállalatától igyekszik megszabadulni, hanem az anyavállalat, a GE-csoport döntése értelmében az egész pénzügyi üzletág megszűnik. Ennek első lépéseként a nyáron értékesítették a skandináv leányvállalataikat a spanyol Banco Santandernek, de keresik már a vevőt a lengyelországi érdekeltségükre, a BHP-re is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.