Hideg zuhany volt EU-s partnereinek az orosz döntés

Alaposan meglepte Moszkva Európai partnereit.

VZ
2014. 12. 03. 21:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amszterdami székhelyű South Stream Transport B.V. konzorcium német tagja, a Wintershall csupán egy szűkszavú közleményben reagált a projekt leállításáról szóló orosz döntésre, kiemelve, hogy a helyzetet majd „megbeszéljük orosz és európai partnereinkkel” – idézte a Handelsblatt.

Informálisan, név nélkül nyilatkozva viszont kevésbé diplomatikusan nyilatkoznak a projektben részvevő társaságok képviselői – tették hozzá a beszámolóban, amely szerint üzleti körökben azt mondják, hogy az orosz fél döntése hideg zuhanyként ért mindenkit, mert semmi jel nem utalt arra, hogy Moszkva le akarja állítani a projektet.

A konzorcium tagjai számára sok pénzről van szó, a Wintershall – a BASF német vegyipari óriáscég leányvállalata – például már 100 millió eurót fordított az elakadt beruházásra – emelte ki a Handelsblatt.

A 2011-ben alapított konzorcium 50 százaléka az orosz Gazpromé, az olasz Eni tulajdonrésze 20 százalékos, a francia EDF és a Wintershall 15-15 százalékkal rendelkezik a cégben.

A Handelsblatt egy másik beszámolója szerint a 67 százalékban a norvég állam tulajdonában álló Statoil az eddiginél lényegesen nagyobb szerepet kíván vállalni a németországi földgázellátásban. A társaság exporttal foglalkozó részlegének vezetője, Rune Bjornson a lapnak azt mondta, hogy a hosszú távra szóló szállítási szerződésekben szereplő mennyiséget nagyjából évi 20 milliárd köbméterrel emelhetik. Ez azt jelenti, hogy az eddiginek több mint a duplájára, évi 35 milliárd köbméterre növekedhet a Norvégiából Németországba exportált földgáz mennyisége.

Tavaly a norvég földgáz részaránya 20 százalékos volt a német fogyasztásban. Az első helyen Oroszország állt 38 százalékkal, a második Hollandia volt 26 százalékkal, Norvégia a harmadik helyen állt. A fogyasztás 10 százalékát a belföldi kitermelés révén fedezték, 6 százalék Dániából, Nagy-Britanniából és más országokból származott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.