Taktikai húzás volt a Déli Áramlat leállítása?

Egy bolgár parlamenti képviselő szerint az oroszok nem mondtak le a gázvezeték építéséről. Az unió tárgyalna.

mr
2014. 12. 02. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez Putyin és Oroszország taktikai lépése. Semmiképp nem mondanak le a Déli Áramlatról” – állította Martin Dimitrov a Nova televíziónak nyilatkozva. Esetleges átirányítása Törökországba megdrágítaná és gazdaságilag ellehetetlenítené a projektet – vélekedett –, ezért a Déli Áramlat elvetése taktikai lépés, amelynek célja nyomásgyakorlás Bulgáriára és az Európai Bizottságra.

A politikus véleménye szerint az orosz lépés után Bulgáriában „hisztéria tör ki, azt mondják majd, hogy nincs választásunk és veszítünk. [ ] Valójában miénk a választás. Ez egy játszma, korábban, más helyzetekben is láttunk ilyet. Semmi esetre sem adjuk meg magunkat, és nem lépünk vissza álláspontunktól. Számunkra az a fontos, hogy a projekt nyereséges legyen, különben nincs értelme az egésznek” – fogalmazott.

Bulgária volt moszkvai nagykövete, Ilijan Vaszilev a bolgár állami televízióban nyilatkozva azt feltételezte, hogy az orosz kezdeményezés célja Európa-ellenes hangulat provokálása Bulgáriában. „Bulgária nem okolható egyedül a Déli Áramlat leállításáért, mert a vezeték sok más országon halad keresztül. A bolgár kormánynak nem kell tennie semmit. Valószínűleg jönnek a kommentárok arról, hogy mennyi pénzt veszítettünk” – jelentette ki.

Bolgár hivatalos tényezők egyelőre tartózkodtak a forró témával kapcsolatos nyilatkozatoktól. A kormány sajtószolgálata azt ígérte, hogy hamarosan hivatalos nyilatkozatot ad ki a Déli Áramlat leállításáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői, ankarai sajtóértekezletén bejelentette, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni a projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszernek a fekete-tengeri kiépítését” – mondta.

Közölte, hogy Oroszország az energiahordozók forgalmát a világ más térségei felé irányítja, és felgyorsítja a cseppfolyós gázzal kapcsolatos terveinek megvalósítását. Azt tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért. „Ha már Bulgáriát megfosztották attól a lehetőségtől, hogy szuverén államként cselekedjen, akkor legalább követelje az Európai Bizottságtól az elmaradt hasznot, mivel csupán a tranzitból származó közvetlen költségvetési bevételei legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente. Végül is ez bolgár partnereink választása is. A jelek szerint vannak bizonyos kötelezettségeik, de ez nem a mi dolgunk, hanem a partnereinké” – hangsúlyozta Putyin.

Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettes, volt bolgár EU-biztos kedden Szófiában nyilatkozva azt mondta, hogy bolgár részről nincs mit kommentálni addig, amíg Bulgária nem kap hivatalos állásfoglalást Oroszországtól a Déli Áramlat leállításáról. Bulgária mindazonáltal azért száll síkra, hogy ez „gazdaságilag kedvező projekt legyen, és (a megvalósításnál) tartsák be az uniós jogot” – tette hozzá. Kuneva nyilatkozata az új jobbközép bolgár kormány első reagálása volt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői ankarai bejelentésére, miszerint Oroszország leállítja a Déli Áramlat-projektet.

Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter megerősítette, hogy amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást az orosz féltől, a Déli Áramlatot működő projektnek tekintik.

A bolgár kormány sajtószolgálata korábban azt ígérte, hogy hamarosan hivatalos nyilatkozatot ad ki a Déli Áramlat leállításáról.

A bolgár gazdasági minisztérium adatai szerint a mintegy 40 milliárd euró értékű Déli Áramlat másfél százalékkal emelné meg az ország hazai össztermékét (GDP). Szakértők kiszámították, hogy a gázvezeték működésének első 25 évében az ország mintegy 16,7 milliárd euróhoz jutna a tranzitdíjakból, adókból és egyéb illetékekből. A közvetlen befektetések összege elérné a 3 milliárd eurót, 2 és fél ezer munkahely keletkezne, és az ország északi részén, ahol a gázvezeték fővonala haladna, lényegesen javulna a szociális infrastruktúra és a beruházási környezet.

Az Európai Bizottság folytatni akarja a tárgyalásokat a Déli Áramlat gázvezeték tervéről, függetlenül attól, hogy Oroszország hétfőn úgy nyilatkozott, eláll a beruházástól – közölte kedden Brüsszelben Maros Sefcovic, a Bizottság alelnöke.

A következő találkozót az érintett EU-tagországokkal december 9-ére tűzték ki – mondta el az uniós illetékes.

„A bizottság számos találkozó házigazdája volt, amelyeken igyekeztek olyan megoldást találni a projektre, hogy az teljesen megfeleljen az EU jogszabályainak” – írta közleményében a bizottsági alelnök, hozzátéve, hogy az energiaellátás biztonsága elsőbbséget élvez a „folyton változó energiakörnyezetben”.

A Gazprom nem törődik bele, hogy a Déli Áramlat csődje után Kijev kulcsszerepet játsszon a nyugati irányú orosz gázszállításban, az orosz földgáz fehérorosz és lengyel területen át is megkerülheti Ukrajnát – írta kedden a defence24.pl lengyel biztonságpolitikai portál.

A honlap Piotr Maciazek neves energiabiztonsági és biztonságpolitikai szakértő elemzését közölte, amely szerint a gázvezeték építésének törökországi irányú folytatása mellett az is elképzelhető, hogy Oroszország Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül szállítana gázt Szlovákiába és Magyarországra.

Erre az Oroszországot Németországgal lengyel területen keresztül összekötő – már meglévő – Jamal gázvezeték egy újabb, Jamal 2-nek nevezett elágazását kiépítve kerülne sor. Maciazek szerint a Jamal 2 koncepcióját október elejétől több alkalommal is tárgyalhatták lengyel-fehérorosz, valamint lengyel-orosz gazdaságpolitikai és diplomáciai találkozókon.

A szakértő úgy véli, hogy bár Varsó egyelőre nem mutatott érdeklődést a Jamal 2 fenti koncepciója iránt, de a Gazprom felajánlhatná a Jamal 2 kiépítését Németország felé.

Ehhez a megoldáshoz vélhetően Németország is politikai támogatást adna, mindenekelőtt a Szociáldemokrata Párt és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter személyében – írta a lengyel honlap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.