Durván erősödött a svájci frank

Jelentősen drágította a svájci frankot az alpesi ország jegybankjának döntése. A bankközi devizapiacon délelőtt 400 forinton is kereskedtek a frankkal.

NT
2015. 01. 15. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Buda-Cash vezető elemzője a Hír Televíziót arról tájékoztatta, hogy – 11.30 után – az euró 322-323, a svájci frank pedig 300-310 forint körül mozgott. Mint Pálffy Gergely elmondta, a folyamatos ingadozás annak köszönhető, hogy a piaci hangulat rendkívül feszült. A svájci jegybank döntésével kapcsolatban a szakértő felidézte, máig érvényben tartottak egy 1,20-as küszöböt, amivel az volt a céljuk, hogy a frankot ne engedjék túlzottan erősödni. A frankot egyébként menedékdevizaként használják.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a lépés annak tükrében főleg meglepő, hogy az Európai Központi Bank döntése előtt született meg, hiszen ők nemsokára be akartak jelenteni egy bankóprést, a frank iránti növekedést előidézve ezzel.

A Hír Televízió kérdésére, miszerint a mostani árfolyam mennyire tartós, azt felelte, egyelőre nem lehet megmondani, de valamennyire azért visszajöttek az árfolyamok, annak ellenére, hogy korábban „lefagyott” a frank.

Most mindenki a svájci jegybank sajtótájékoztatójára vár, de a jövőt nézve elképzelhető, hogy az euró és a frank árfolyama közel azonos szinten marad.

A tőzsdék is hektikusan reagáltak a lépésre, ezt már a Portfólió.hu elemzője közölte a Hír Televízióval. Hazánkban a legnagyobb vesztes egyértelműen az OTP, a részvényei öt százalékot vesztettek, a svájci tőzsdén azonban ez elérheti a kilenc százalékot is. Mint az elemző rámutatott, nem ez lesz a történelem legsikeresebb lépése, hiszen teljes zűrzavart okozott a piacokon, a hatása pedig akár a svájci gazdaság érdemi romlását is hozhatja. Úgy látja, hogy a célokkal ellentétes irányban mozdultak el a folyamatok.

November végén a képviselők megszavazták a devizahitelek jövő évi forintosítását. Hogy milyen hatással lesz a devizahitelesekre a forint beszakadása, arról azt mondta, inkább az autóhiteleseknek és a személyi hitellel rendelkezőknek kell aggódniuk a törlesztő emelkedése miatt, a lakásfedezetű devizahiteleseknek nincs mitől tartaniuk a forintosításról szóló törvény elfogadása miatt.

A svájci elemzőket és devizapiaci szereplőket is teljes meglepetésként érte a svájci jegybank döntése – mondta el a Hír TV-nek a Tages Anzeiger gazdasági újságírója. Markus Diemmaier szerint a jegybanknak már túl nagy terhet jelentett az árfolyamküszöb tartása, amire eddig is jelentős összegeket fordított. A döntés negatívan érinti majd a svájci gazdaságot, főleg az export miatt.

„Abszolút meglepetés volt a svájci jegybank döntése, de úgy gondolom, hogy az egész piac meglepődött, ezt mondták nekünk piaci szereplők és devizapiaci szakemberek is” – fogalmazott Markus Diemmaier. „Egyelőre csak találgatni tudok a döntés okairól. Az biztos, hogy a dollárral szemben éppen megnyugodott a svájci frank árfolyama. És ezt a pillanatot megpróbálta kihasználni a jegybank, hogy kiszálljon az árfolyamküszöbből. Attól félhetett, hogy az eurózónában tovább romlik a helyzet” – tette hozzá.
„Azt sejtem, hogy a jegybanknak problémát okozott az árfolyamküszöb, és már nem volt belátható, hogyan szabadulhat ki ebből az eurózóna problémái miatt. Most megszabadult ettől a nyomástól, mert már egyre nehezebb volt tartani ezt a küszöböt” – emelte ki. „Biztosan rossz hatása lesz a döntésnek a svájci gazdaságra, a svájci exportra. Ez egyértelmű” – zárta szavait.

Csillapodtak a brutális mozgások 12 órára, jelentette a Hír Televízió déli híradójában a Buda-Cash elemzője. Megismételte, a svájci jegybank most azt az 1,20-as küszöböt törölte el, amit még a görög gazdaság beomlásának idején hoztak meg abból a célból, hogy a svájci gazdaság ne szenvedjen egy túl erős franktól.

Minden idők legdrámaibb, sokkoló lépése, írják a nemzetközi lapok, amelyek szintén a sajtótájékoztatóra várnak.

A rég nem látott forint-esés ellenére sem zárt be a valutaváltók többsége – a fővárosi üzletekben ugyanakkor elszállt a svájci frank árfolyama. A Váci utcában délben több helyen is már 450 forintért kínálták a frankot, a vételi árfolyam viszont alig változott: ugyanezeken a helyeken 263 forintot fizettek az alpesi valutáért. A valutaváltóknál alig volt forgalom, az üzletek többségében csak az eladók ültek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint több mint 500 milliárd forinttal nőtt volna a devizahitelesek tartozása, ha a kormány nem rögzíti az árfolyamokat még decemberben. A tárca szerint a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizamentő programjának megalapozottságát. A közlemény arra nem tér ki, hogy az autó és személyikölcsönt felvevő adósok terhei várhatóan növekednek – a minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: az Államadósság Kezelő Központ euróra váltja a devizatartozást, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az államadósságot.

Még délután kettő óra után is tart a svájci jegybank sajtótájékoztatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.