Hosszabbítás a fővárosi ügyekben

A többi között az Alstom-metrókocsik 2010 előtti, korrupciógyanús beszerzése miatt is.

2015. 01. 31. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetés bűntette a legfőbb gyanú azoknál a 4-es metrós tanácsadói szerződéseknél, illetve a metrókocsik beszerzésénél, amelyek ügyében most újabb három hónappal hosszabbították meg a nyomozást – közölte lapunkkal Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. A jelenleg május 3-ig tartó eljárásban gyanúsítotti kihallgatás még nem történt. A megbízásoknál az Állami Számvevőszék, az Alstom-szerelvények beszerzésével kapcsolatban pedig a Fidesz tett csaknem öt évvel ezelőtt feljelentést. Utóbbi ügyben fordulatot hozhat egy minapi hír, amely szerint „Brit ügyészek vizsgálják, hogy az Alstom francia energia- és gépipari konszern brit leánycégeinél elkövetett korrupciós ügyeknek volt-e magyar szála”. A távirati iroda a napokban arról számolt be, hogy a brit korrupcióellenes hivatal (SFO) az Alstom két brit leánycégét és négy egykori alkalmazottját gyanúsította meg azzal, hogy kenőpénzekkel szereztek megrendeléseket Indiában, Lengyelországban, Tunéziában és Litvániában. Az SFO kiterjesztheti a vizsgálatot Magyarországra is.

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek 17 évvel ezelőtti privatizációja miatt hűtlen kezelés gyanújával a BRFK-n zajló nyomozásokat április 17-ig hosszabbították meg. Az évek óta tartó eljárásban vizsgált szerződéseken Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, egykori helyettese, Atkári János, valamint Tiba Zsolt korábbi főjegyző aláírása szerepel. A közszolgáltatókat 1997-ben csaknem 34 milliárd forintért adták el. A volt és jelenlegi külföldi tulajdonosok együttesen hatvanmilliárd forint körüli összeget vihettek ki az országból.

A terézvárosi paloták ügyében a vádhatóság egyelőre kivár a Fővárosi Törvényszéken több mint három éve kezdődött, decemberben március végéig elnapolt büntetőper újabb egyesítésével. Jelenleg két Andrássy úti épület eladása ügyében hűtlen kezeléssel vádolják Fürst György volt MSZP-s alpolgármestert és társait. A vádiratok alapján a 2010 előtti képviselő-testületek szocialista és szabad demokrata tagjai csaknem 700 millió forint kárt okoztak. Ha az ügyészség vádat emel az előtte lévő további tíz ingatlaneladás ügyében, a vélelmezett kár már elérheti a két és fél milliárd forintot. A megbízási szerződések kapcsán indult nyomozást április 25-ig hosszabbították meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.