Nem okoz hátrányt az államtitkárság költözése

Kis Miklós Zsolt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén beszélt erről.

MNO
2015. 01. 20. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis Miklós Zsolt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága keddre meghirdetett ülésén beszélt erről, amely határozatképtelenség miatt – a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre – konzultációs fórummá alakult át.

Elmondta: 2015. december 31-ig van lehetőség az előző időszak vidékfejlesztési forrásainak megvalósítására, elszámolására és kifizetésére is. Rendeletmódosítást kezdeményeztek azért, hogy a folyamatban lévő pályázatok zökkenőmentesen valósuljanak meg. Ismertette: vidékfejlesztési forrásból rekordszámú kifizetést teljesítettek 2014 végéig, 84 milliárd forintot fordítottak környezetvédelemre, vidékfejlesztésre pedig 39,6 milliárd forintot fizettek ki.

A 2014–2020-as vidékfejlesztési programot 2014 szeptemberében nyújtotta be Magyarország, amire megérkezett a bizottság visszajelzése. Az abban szereplő legtöbb észrevétel technikai jellegű pontosítást igényel – közölte az államtitkár.

Kiemelte: a közös agrárpolitika költségvetését több mint 10 százalékkal csökkentették, ennek ellenére Magyarország több támogatást tud lehívni 2014–2020-ban, mint a 2007–2013-as költségvetési időszakban. Vidékfejlesztésre kevesebb forrás áll rendelkezésre, de a közvetlen kifizetésekből és a nemzeti támogatásokból összességében több mint 350 milliárd forinttal nőtt a rendelkezésre álló összeg.

A tervezett napirend szerint a képviselők beszámolót hallgattak volna meg az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) mezőgazdasági termelőket érintő eddigi tapasztalatairól is. Ezzel kapcsolatban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: lehet a rendszert kritizálni, de abban egyetértés van, hogy jó eszköz az áfacsalások visszaszorítására. Úgy vélte: a rendszert finomhangolással kell életszerűvé alakítani a próbaüzem alatt, ez az éles működésig meg fog történni.

Harangozó Gábor (MSZP) felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kormánypártok képviselői ismételten nem látogattak el az albizottsági ülésre, vélekedése szerint ez az eljárás méltatlan egy demokráciában.

Az ekáert szerinte átgondolatlanul vezették be, sok részlet nincs jól kitalálva benne, ezeket szeretnék tisztázni még a rendszer februári élessé válása előtt, amikortól már büntetés is kiszabható – tette hozzá.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint el kellene halasztani a február eleji éles indítást. Az áfacsalások visszaszorítására az áfakulcs csökkentése lett volna a legjobb megoldás, ami nem igényelne az ekáerhez hasonló bonyolult adminisztrációt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.