Soros: Megjósolhattam volna a svájci jegybank döntését

Az üzletember szerint az árfolyamküszöb eltörlése Svájcnak „komoly sokkot” okoz.

HZS
2015. 01. 25. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György szerint „komoly sokkot” okoz a svájci gazdaságnak az, hogy az ország jegybankja január 15-én eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét. A magyar származású amerikai üzletember szerint veszélyt jelent a svájci exportőrökre, a svájci gazdaságnövekedésre, hogy a január közepi intézkedés hatására a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

„Nagyon kockázatos egy valutát a másikhoz kötni, mivel ez a kötelék egyszer valamikor véget ér, ami sokkolja a gazdaságot\" – vélte Soros György. Az üzletember némi iróniával azt mondta, hogy „ami történt, megjósolhattam volna, de szerencsére most nem vagyok érdekelt ezen a téren, ezért erre nem is figyeltem oda”.

A fenyegető defláció, az áruk és szolgáltatások árának a konjunktúrát fékező hatású csökkenése fényében nem volt más választása az EKB-nek – mondta Benoit Coeuré, a bank igazgatósági tagja szombaton, a davosi tanácskozás utolsó napján. Coeuré szerint most a kormányokon a sor, hogy ösztönözzék a befektetéseket és a növekedést gazdaságpolitikai intézkedésekkel. „Olcsóbbá tudjuk tenni a beruházásokat, de kell, hogy legyen, aki be akar fektetni” – mondta Coeuré, aki hangsúlyozta, hogy szükséges strukturális reformok meghozatala és a keretfeltételek megteremtése a politika dolga.

Mario Draghi, az EKB elnöke a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapban ismét politikai reformokra, közös reformoffenzívára hívta fel az euróövezeti országokat. az EKB-elnök úgy vélekedik, hogy az euróországoknak előre kell lépniük egy „valódi gazdasági unió\" felé. Szükség van strukturális reformokra a verseny élénkítése, a bürokrácia csökkentése és a munkaerő-piacok alkalmazkodóképességének javítása érdekében – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.