2030-ra valóban hanyatló lesz a Nyugat

2030-ra Kína lesz a világ vezető gazdasági hatalma.

HZS
2015. 02. 19. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő három évtizedben folytatódik a már látható tendencia, a világ gazdaságának erőviszonyai eltolódnak a feltörekvő országok felé – ez derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég tanulmányából. A világ 2050-ben: Folytatódik a gazdasági erőviszonyok eltolódása? című írás rámutat, hogy Kína 2030-ra a világ vezető gazdasági hatalma lesz, megelőzve az Amerikai Egyesült Államokat. A távol-keleti országban hosszú távon gondot okoz majd az elöregedő társadalom és a beruházások csökkenő megtérülési aránya. Az ország a fenntarthatóbb értékeket megcélozva pedig a másolás helyett az innováció felé mozdul el.

A jövő Indiáé is. Mint a szerzők kiemelik, az ország 2035-re 10 trillió dolláros gazdasággá válhat, amennyiben  képes folyamatos fejlődést elérni az infrastrukturális beruházások, az intézményi reformok, valamint a teljes népesség oktatási szintjének emelése terén.

Az átlagos egy főre eső jövedelem 2050-ben (PPP-alapon) még mindig csak az egyesült államokbeli átlag 40 százaléka lesz Kínában, illetve negyede Indiában.

A tanulmányból számos érdekesség derül ki: legfőképp az ázsiai országok szembetűnő erősödése. Vietnam és a Fülöp-szigetek hosszú távon akár 5,5 százalékos átlagos éves növekedési ütemet is elérhet. Malajzia gazdaságának 4 százalékos éves várható növekedése meghaladja majd Kínáét.

Emellett Indonézia, Brazília és Mexikó mint feltörekvő országok 2030-ra akár meg is előzhetik az Egyesült Királyságot vagy Franciaországot. Az európai gazdaságok közül a tanulmány egyedül Lengyelországot említi, amelynek átlagos növekedési üteme hosszú távon várhatóan Oroszországot is meg fogja előzni. A szerzők rámutatnak az európai gazdaságok romló tendenciájára is. Mint írják: „Európának össze kell szednie magát, ha nem akar lemaradni a globális gazdasági erőviszonyok történelmi léptékű átrendeződésében.” Azért gyorsan hozzáteszik, hogy Észak-Amerika mellett Európa mindössze 2 százalék körüli növekedése is még évtizedekig jelentős szerepet játszik majd a világ gazdasági erőterében.

A tanulmány az országok gazdasági előrejelzését a vásárlóerő-paritáson alapuló GDP alapján vizsgálta.


A vásárlóerő-paritás mint számítási módszer méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat.

A tanulmány felhívja a figyelmet az Afrika szubszaharai térségi beruházásokra. A nagyvállalatok az infrastruktúra fejlesztése révén járulhatnak hozzá helyi gazdaságok növekedéséhez. Emellett érdemes lehet a társadalmi és gazdasági infrastruktúra (iskolák, utak, vasutak, energia- és vízhálózatok) kiépítésébe is beruházni a hosszú távú siker szempontjából. Mint kiemelik, Nigéria (akárcsak az ázsiai országok) hosszú távon akár 5,5 százalékos átlagos éves növekedési ütemmel megelőzheti a német gazdaságot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.