A jegybank nem érti, hogy mi alapján támad a fantomplázás Bodnár

Az MNB „visszautasította az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban megfogalmazott, alaptalan, politikai célzatú vádakat”.

2015. 02. 04. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB közleményében kiemelte, hogy az intézmény vezetése a jegybanktörvénnyel összhangban megfogalmazott alapokmányában foglaltak szerint arra törekszik, hogy a monetáris politika felelős irányításával hozzájáruljon a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez és a társadalmi jólét növeléséhez. Hozzátették: fenntartható pozitív eredmény esetén, a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat betartva szabadon döntenek arról, hogy ezt a stratégiát miként valósítják meg. „A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, ezzel közösségi, nemzeti vagyont teremtve.”

Hangsúlyozták, hogy az általuk alkalmazott ingatlanvásárlási gyakorlat megegyezik a központi bankok nemzetközi gyakorlatával. A német jegybank több üdülőt, Berlinben vendégházat és két képző- és tréningközpontot üzemeltet, emellett művészeti gyűjteménnyel, valamint érem- és bankjegygyűjteményt tartalmazó pénztörténeti központtal rendelkezik. Az osztrák jegybank sport- és tréningközpontot, illetve banktörténeti múzeumot működtet Bécsben, míg a lengyel központi bank három üdülő- és szabadidőközpontot tart fent. A Bank of England művészeti gyűjteménye mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a Központi Banki Tanulmányok Központjának üzemeltetésével támogatja a brit pénzügyi képzést. Ugyancsak képzési céllal hozta létre oktatási intézetét a francia központi bank is – írják.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a jegybanktörvény értelmében törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, így ingatlanvásárlásra vonatkozó, illetve más döntéseit a kormánytól, az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól függetlenül hozza meg. Az MNB közleményében azt is kiemelte, hogy minden, a függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló párpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az ingatlanvásárlásokat mások mellett többször is bírálta a Magyar Liberális Párt színeiben politizáló Bodnár Zoltán, aki korábban a jegybank alelnöke volt.

Bodnár többek között azért támadta a napokban a nemzeti bankot, mert információi szerint az Andrássy úton akar újabb ingatlanokat venni az intézmény. Arra szólította fel Matolcsy Györgyöt, hogy tisztázza, igaz-e a vásárlási terv, s ha igen, milyen célra és mennyiből vásárolná meg az épületeket az MNB. Bodnár az ingatlanvásárlások mellett az alapítványok létrehozását is támadta. Egyúttal felszólította a kormányt, hogy vessen véget a költekezésnek.

Bodnárral kapcsolatban a közleményben megjegyzik, hogy az ő alelnökségének időszakában az MNB jóval több saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most: 1995 és 1998 között a jegybank 18 rekreációt szolgáló üdülőtulajdonnal rendelkezett, melyek között két horvátországi ingatlan is volt. Ehhez képest az MNB jelen pillanatban 4 saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik, kettő esetében pedig az adásvételi szerződés már aláírásra került, de a birtokbavétel még nem történt meg – tették hozzá.

Arra is emlékeztettek, hogy a felelőtlen költekezést vizionáló Bodnár Zoltán az általa vezetett, állami tulajdonú Eximbank, „az exporthitelezés történetében egyedülálló csalássorozat keretén belül, 2008-ban 124,2 millió euró hitelt adott egy offshore cégnek egy nem létező moszkvai pláza megépítésére”. Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a „moszkvai fantompláza” néven elhíresült ügyben a beruházás megrendelője egy olyan cég volt, amelyet az Eximbanknál és az ügyletet biztosító Magyar Exporthitel Biztosítónál senki sem ismert, ennek ellenére egy fillér önrész nélkül megkapta a kedvezményes hitelt. A magyar cég egy kapavágást sem tett, csak továbbfolyatta az állami pénzeket egy offshore cégnek.

Az ügyben a magyar államot csaknem 27 milliárd forint kár érte, amelyet végső soron a magyar adófizetőknek kell állniuk. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése alapján jelenleg is nyomozás folyik hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás alapos gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.